Koeweiti's reageren verslagen en radeloos

GENEVE, 3 aug. Sjeik Salim al-Sabah, zoon van de emir van Koeweit en ambassadeur bij de Verenigde Naties, is te zeer van streek en te vermoeid om de pers te woord te staan. Hij heeft zojuist via de radio vernomen dat hij van zijn post is ontheven en dat al zijn bezittingen in Koeweit zijn geconfisqueerd. 'Het is verschrikkelijk, rampzalig', weet zijn woordvoerder Abu Said slechts uit te brengen. In de vorstelijk uitgemonsterde VN-vertegenwoordiging veel wit marmer, veel fonteintjes heerst verslagenheid. Niemand weet wat hem te doen staat. Radeloosheid overheerst. 'Waarom reageren de Arabische broeders niet', roept een bezoeker. En: 'Waarom vallen de Amerikanen niet aan?' Bij de dertig, veertig Koeweiti's die in de loop van de dag bij de missie informatie inwinnen, is ongeloof en verbazing over de invasie en bezorgdheid over het lot van familie van de gezichten te lezen. De meesten informeren naar de toestand van verbindingen met hun vaderland. Die zijn echter verbroken, de luchthaven van Koeweit Stad is gesloten. Een kleine twintig welgestelde Koeweiti's resideren in Zwitserland gedurende de zomer, wanneer de temperaturen in eigen land ondraaglijk hoog zijn. De emir zelf heeft sinds een jaar of vier een villa in aix in het kanton Neuchatel. Ook andere leden van de koninklijke familie hebben in de buurt een pied a terre.

Speciaal voor de Fetes de Geneve, een Geneefs zomerfestijn, zijn vier, vijfhonderd Koeweiti's in de stad. Vele tientallen toeristen kloppen bij de missie aan om nadere informatie. Een camerateam van de Zwitserse tv poogt hun vergeefs reacties te ontfutselen. 'Nee, liever geen commentaar, we zijn nog te veel overstuur.'

'Sinds half tien gistermorgen is het contact met het ministerie van buitenlandse zaken verbroken', zegt Abu Said, 'we zijn, net als u, afhankelijk van nieuwsberichten op de radio.' In een zijkamertje luisteren enkele Koeweiti's verontrust naar de BBC. De VS, Frankrijk en Engeland hebben alle tegoeden van het land bevroren. Maar Zwitserland blijft achter. Bern ziet ervan af de vier miljard frank die Koeweiti's naar schatting op Zwitserse banken hebben staan, te blokkeren. De bankiers wordt alleen verzocht beter de identiteit te controleren van klanten uit Koeweit die geld opnemen. Tot zover onze correspondent. In Londen demonstreerdenenkele honderden Koeweiti's voor de ambassade van Irak. 'Koeweit, we zullen onze ziel en bloed geven, we zullen je verdedigen', riepen ze met van verontwaardiging vertrokken gezichten. De ambassadeur van Koeweit zei dat thans circa 25.000 Koeweiti's in Groot-Brittannie zijn, de meesten voor een korte vakantie. (Reuter)

    • Willem Offenberg