Kamer vindt EG te traag reageren

Vanuit de Tweede Kamer wordt geirriteerd gereageerd op de trage reactie van de Europese Gemeenschap op de inval van Irak. Volgens het CDA-Kamerlid Aarts, tevens voorzitter van de vaste commissie voor buitenlandse zaken, begint de EG hierdoor op te vallen. Hetzelfde geldt voor de houding van Nederland daarbinnen, vindt hij. Het heeft Aarts bevreemd dat Nederland nog steeds niet officieel besloten heeft tot een bevriezing van de tegoeden van Irak en Koeweit terwijl dit in sommige andere EG-landen inmiddels al wel is gebeurd. Ook heeft hij zich gestoord aan de woorden van waarnemend minister van buitenlandse zaken Andriessen gisteren voor het Veronique-journaal. Andriessen zei toen dat hij het nog niet zag gebeuren dat de EG zou besluiten tot stopzetting van de olie-import uit Irak en Koeweit. Aarts noemde deze opmerking 'onnodig stellig'. VVD-woordvoerder Voorhoeve sprak vanmorgen over een 'teleurstellende verklaring van de EG'.

Hij vindt bovendien dat het beraad van de EG in Rome niet op ambtelijk niveau moet worden gevoerd, maar door de ministers van buitenlandse zaken die hiervoor dan maar van hun vakantie moeten terugkeren. Ook de CDA-er Aarts zei zich niet 'voor te kunnen stellen' dat de EG-ministers van buitenlandse zaken niet alsnog naar Rome vertrekken voor het beraad van morgen. 'Dat zou een onderschatting van de problemen zijn', aldus Aarts.