Foto

MEDYKO Moskou heeft abrupt een einde gemaakt aan het openstellen van zijn westelijke grenzen nadat reizigers daar massaal zijn gestrand. Gewone Sovjet-burgers mochten tot nu toe bijna nooit vrij reizen naar het buitenland, totdat Moskou onlangs besloot een streep te halen door de visumverplichting die overigens maar een beperkt aantal Sovjet-burgers de vrijheid gaf om te reizen. De Sovjet-televisie meldde gisteren dat in elk geval tot 10 augustus weer een visum nodig is. Daarna zouden de Russen weer kunnen volstaan met hun binnenlandse pas en een extra formulier dat verkrijgbaar is op plaatselijke politiebureaus. Nadat de grenzen waren opengesteld trokken anderzijds massaal Polen naar de Sovjet-Unie, op jacht naar goedkope wodka, kaviaar, champagne, radio's, tv's, juwelen en horloges die in Polen zelf aanzienlijk duurder zijn. Volgens het Poolse persbureau PAP moeten de Sovjet-burgers ten minste 20 uur wachten voordat ze de grens kunnen passeren: ze worden ongebruikelijk nauwgezet gecontroleerd door trage, arrogante douanebeambten die elke auto onderzoeken. (Foto AP)