Foto

AMSTERDAM Een replica van de achttiende-eeuwse VOC-vaarder Amsterdam, die in 1749 voor de Engelse kust verging, is precies op tijd gereed gekomen om volgende week donderdag als vlaggeschip van de zeilmanifestatie Sail '90 van IJmuiden naar Amsterdam te varen. In 1985 werd de kiel van de replica gelegd. Sindsdien hebben honderden vrijwilligers in het kader van een werkgelegenheidsproject gewerkt aan het 42,5 meter lange schip. De kosten bedragen in totaal 8,5 miljoen gulden. Het interieur van de VOC-vaarder is nog niet helemaal af. De Amsterdam kan nog niet zelfstandig varen, omdat niet alle zeilen er zijn en ook een geoefende bemanning nog ontbreekt. Als het schip af is krijgt het een plek bij het Scheepvaart Museum in het Nautisch Kwartier in Amsterdam. (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)