Eenwording Duitsland al zichtbaar in handel: overschot forsgedaald

WIESBADEN, 3 aug. De gevolgen van de Duitse eenwording zijn al duidelijk zichtbaar geworden in de Westduitse handelscijfers. Het overschot op de Westduitse handelsbalans is in de eerste helft van dit jaar met 7,7 procent gedaald.

Dat komt vooral doordat de leveringen aan de DDR, die buiten de uitvoerstatistieken worden gehouden, de laatste tijd zeer sterk zijn toegenomen en deze hebben een deel van de anders naar het buitenland geexporteerde goederen hebben overgenomen.

Het handelsoverschot liep in het eerste halfjaar terug tot 64,7 miljard mark, tegenover nog 70,1 miljard mark in de eerste helft van 1989. Dit blijkt uit gegevens van het Westduitse bureau voor de statistiek.

De Duitse eenwording is nog beter af te lezen aan de gang van zaken in de maand juni. In die maand ging de uitvoer in verhouding tot dezelfde maand vorig jaar met zeventien procent omlaag tot 60,8 miljard mark. Ook de invoer liep met 9,8 procent terug tot 46,9 miljard mark. Het handelsoverschot daalde in deze maand tot 8,2 miljard mark, tegenover nog 13,9 miljard mark in juni in 1989. In het eerste halfjaar steeg de Westduitse export met twee procent tot 327,6 miljard mark en bereikte daarmee een nieuw record. Maar de invoer steeg met 4,7 procent tot 262,9 miljard mark en daardoor nam het handelsoverschot af.

Gemeten naar volume nam de import met 8,4 procent toe, terwijl de importprijzen gemiddeld met 3,4 procent daalden. De uitvoer was 0,6 procent goedkoper terwijl de export gemeten naar hoeveelheid met 2,6 procent groeide.

De lopende rekening van de betalingsbalans, die behalve op goederen ook betrekking heeft op diensten en kapitaalopbrengsten, kende in het eerste halfjaar een overschot van 47,8 miljard mark tegen 58 miljard mark in dezelfde periode vorig jaar.

Gisteren werd ook bekend dat de industriele produktie in juni ten opzichte van mei is toegenomen met een half procent. In de maanden mei en juni was de produktie 1,5 procent groter dan in de twee maanden ervoor. (DPA, UPI)