Duitse Allianz koopt Fireman's Fund in de VS

MUNCHEN, 3 aug. De Westduitse verzekeringsgigant Allianz koopt voor 3,3 miljard dollar de Amerikaanse schadeverzekeraar Fireman's Fund Insurance in Californie.

Allianz, Europa's grootste verzekeringsconcern, heeft volgens topman Wolfgang Schieren van Allianz daarmee zijn doel bereikt: het verwerven van een grote schadeverzekeraar op de grootste verzekeringsmarkt ter wereld.

De overneming is de grootste investering in de 100-jarige geschiedenis van Allianz, aldus Schieren. De transactie behoeft nog de goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten.

Gemeten naar premie-inkomsten neemt Fireman's Fund de vijftiende plaats in op de ranglijst van Amerikaanse schadeverzekeraars. Fireman's ontving vorig jaar 3,4 miljard dollar aan premies. De activa belopen een waarde van 7,7 miljard dollar. De maatschappij is in alle Amerikaanse staten vertegenwoordigd en telt 10.500 werknemers. Allianz was al actief op de Amerikaanse markt. Via vier schade- en twee levensverzekeringmaatschappijen kreeg het Westduitse concern vorig jaar in de VS 1,2 miljard dollar aan premies binnen. Het concern kan zijn activiteiten in de Verenigde Staten nu uitbreiden van twintig naar alle staten. Het marktaandeel van Allianz in de VS neemt daarmee toe van 0,2 naar 1,7 procent.

Fireman's Fund was sinds 1968 een dochter van American Express dat zijn meerderheidsbelang in mei 1987 afstootte toen de verzekeraar zware verliezen leed. Amex heeft nog nu maar een heel klein belang in het bedrijf en de verzekeraar is nu eigendom van de houdstermaatschappij The Fund American Companies. Na 1987 deed Fireman's Fund het weer aanzienlijk beter. Vorig jaar maakte het een winst van 73,3 miljoen dollar. Een jaar eerder bedroeg de winst zelfs 201,2 miljoen dollar.

Allianz zelf verwacht voor dit jaar een stijging van zijn premie-inkomsten met 10 procent tot 36 miljard mark. Vorig jaar bedroeg de winst 1,2 miljard mark. Het concern staat op de 35ste plaats op de wereldranglijst van grootste ondernemingen.

Tot de belangrijkste overnemingen van Allianz behoren het Italiaanse Riunione di Sicurta in 1984 en het Britse Cornhill in l986. In het Franse Via Rhin et Mosselle heeft Allianz sinds eind vorig jaar een aanzienlijk aandeel.

Dit jaar kreeg Allianz de complete verzekeringsmarkt in de DDR in handen door een belang van 51 procent te nemen in een joint venture met de staatsverzekeraar in Oost-Duitsland. (DPA, AP, Reuter)