Bij Midland Bank te laag winstniveau

LONDEN, 3 aug. De Britse Midland Bank heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een winst behaald van 22 miljoen pond (74 miljoen gulden) en zal voor eind volgend jaar 4.000 banen schrappen. Bij de bank werken nu 33.000 mensen. De inkrimping van het personeelsbestand gaat vooral via natuurlijk verloop.

Het winstniveau van de Britse bank wordt door analisten als 'dramatisch' omschreven. Bestuursvoorzitter sir Kit McMahon noemde het resultaat 'onaanvaardbaar', maar stelde dat extra aandacht op 'investment banking' samen met het afstoten van activa en versterken van het vermogen de winst de komende zes maanden zou moeten helpen vergroten.

Evenals de collega's heeft Midland Bank te maken met een smalle rentemarge. Vorig jaar boekte de bank over de eerste zes maanden een verlies van 383 miljoen pond (1,3 miljard gulden), omdat toen grote voorzieningen voor schuldenlanden werden genomen.

Midland Bank is al drie jaar lang de Britse Bank met de grootste kwetsbaarheid voor de schuldencrisis. Drie jaar lang ook praat Midland Bank al met de Hongkong and Shanghai Bank over een fusie. Eind dit jaar zal Hongkong Bank beslissen wat ze doet met haar belang van 14,9 procent in Midland. Bij de bekendmaking van de cijfers maakte Sir Kit duidelijk dat hij verwachtte dat die samenwerking er zal komen. Analisten in Londen zeggen dat die samenwerking die drie jaar geleden werd tegengehouden er nu wel moet komen voor Midland Bank.

Enkele jaren geleden maakte Amro-bestuurslid Loudon de overstap naar het bestuur van Midland Bank.