Arpad Goncz president van Hongarije

BOEDAPEST, 3 aug. Het Hongaarse parlement heeft vandaag Arpad Goncz gekozen tot president van Hongarije. Goncz, als voorzitter van het parlement al sinds mei waarnemend president, kreeg 295 stemmen; dertien parlementariers spraken zich tegen hem uit. Hij was de enige kandidaat.

Het Hongaarse parlement ging tot de verkiezing over nadat zondag een referendum over de vraag of de president direct door het volk of als vanouds door het parlement moet worden gekozen, op een fiasco was uitgelopen. Een meerderheid sprak zich bij het referendum uit voor directe presidentsverkiezingen, maar de opkomst was met 13,8 procent zo laag dat het referendum ongeldig werd verklaard. Daarmee bleef de taak een nieuw staatshoofd aan te wijzen bij het parlement. Goncz, jurist, vertaler en schrijver, is lid van de Vrije Democraten, SzDSz, de radicaal-liberale partij die tot de oppositie behoort. Hij was ten tijde van het vorige regime lid van het oppositionele Comite voor Historische Rechtvaardigheid, dat ijverde voor rehabilitatie van politiek vervolgden. Goncz is voorzitter van de Hongaarse Schrijversbond. Na de Hongaarse opstand in 1956 werd hij tot levenslang veroordeeld. In 1963 kwam hij op vrije voeten.