Zwarte dropsandalen

Ze zien er uit als doodordinaire plastic strandsandaaltjes. Maar dat zijn ze niet. Er is een onzichtbaar design-element aan toegevoegd, dat ze van alle andere plastic kindersandaaltjes onderscheidt: ze ruiken lekker.

Iedere kleur sandaal heeft een eigen geurtje. De zwarte ruiken naar drop, de gele naar citroen, de groene naar mint, de roze naar frambozen, de blauwe naar lavendel. De paarse hebben een niet te definieren frisse zeeplucht. De geursandalen voor kinderen van 1 tot 6 jaar (maat 20 t/m 34) zijn ontworpen door G. Y. R. Design. Dat zijn Guy en Yvon Rautureau, die samen de Franse schoenenfabriek Apple Shoes in Nantes drijven. Voor volwassenen ontwerpen de broers schoenen voor hun eigen merk Free Lance en voor Jean-Paul Gaultier's merk Junior Gaultier. De kinderlijn van Apple Shoes heet Pom d'Api. Pom d'Api specialiseert zich in opmerkelijke kinderschoen-ontwerpen. Zo zijn er babyschoentjes in de vorm van een autootje. Als je op de afbeelding van de claxon op de schoen drukt, klinkt er een deuntje. Voor peuters ontwierp het tweetal schoenen met spelletjes in de zijkant. Speelgoed en schoeisel in een.

De geurtjes-strandsandalen zijn een succes. In Frankrijk en Amerika, waar ze al langer op de markt zijn, kan Pom d'Api ze niet aanslepen. Ook in Nederland gaat menige geursandaal verpakt in een snoepjeszak over de toonbank, zegt Pom d'Api-importeur Brian Berkleef van Kid's World in Amsterdam. Het is geen wonder dat de geursandaal populair is. Kinderen vinden het leuk, maar ook voor ouders is het aangenaam. Wie zijn kind meedraagt op de nek, krijgt een prettige geur in de neus. Mint, framboos of drop ruikt aangenamer dan hondepoep of zweet, waarnaar zelfs een kindervoet al kan ruiken.

Het is een raadsel hoe de Franse makers de geur in de plastic schoentjes krijgen. Bij de fabriek in Nantes zwijgt men in alle talen over het procede. 'Dat is ons geheim', zegt een woordvoerster van Pom d'Api, 'Wij zijn bang dat anderen onze vinding copieren, daarom zeggen we niks'. Maar ze verzekert dat de geur lang in de schoen blijft, en de geurstof absoluut niet giftig is voor kleintjes die aan de schoen gaan kluiven.

    • Kid'S World
    • Paul Steenhuispom D'Api Importeur
    • Heiligeweg 38. Inl. 020-241260