VS tevreden over minder steun Airbus

BRUSSEL, 2 aug. De Amerikaanse regering zal geen klacht indienen bij de GATT (Algemene overeenkomst over tarieven en handel) tegen de subsidiering door Europese overheden van de vliegtuigbouwer Airbus.

Dat melden gisteren bronnen in de Europese Gemeenschap. De EG en de Verenigde Staten hebben vooruitgang geboekt in hun besprekingen over de subsidies aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus Industrie. Volgens EG-bronnen gisteren worden de gesprekken in augustus voortgezet.

Zo heeft de EG zich bereid verklaard tot het gefaseerd laten verdwijnen van alle subsidies voor vliegtuigen met meer dan honderd zitplaatsen zoals de Airbus 330 en 340. Washington wil echter ook dat de steunmaatregelen voor toestellen met minder dan honderd zitplaatsen verdwijnen. Ook de financiele tegemoetkoming voor de ontwikkeling van nieuwe Airbus-machines is een strijdpunt. De EG denkt aan een financiering van de ontwikkelingskosten onder de vijftig procent, terwijl Washington een nog lagere eist. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse speciale handelsgezant, Carla Hills, hebben de Europeanen voldoende voorstellen gedaan 'die tekenen van flexibiliteit inhouden'.

De Amerikanen willen deze voorstellen nu bestuderen. Eerder hadden de Verenigde Staten gedreigd om op 31 juli de steunmaatregelen aan Airbus bij de GATT in Geneve aan te klagen. (Reuter, DPA)