Vreedzaam einde aan gijzelcrisis in Trinidad

PORT OF SPAIN, 2 aug. De zwarte-moslimrebellen in Trinidad en Tobago hebben zich gisteren overgegeven na hun gijzelaars te hebben vrijgelaten. Met de overgave kwam een eind aan de vrijdag begonnen poging tot staatsgreep en de gijzeling van een deel van het kabinet van de twee-eilandenstaat.

Volgens de autoriteiten van Trinidad hebben de rebellen hun actie 'zonder voorwaarden' gestaakt. Rebellenleider Imam Yasin Abu Bakr was de eerste die zich overgaf bij het bezette gebouw van de nationale televisie. Na hem deden dat ruim honderd medestanders, zowel in het televisiegebouw als in Red House, het parlement in Port of Spain. Verslaggevers ter plekke kregen de indruk dat de rebellen naar buiten kwamen in de veronderstelling dat hun amnestie was verleend.

De rebellen legden in de stromende regen hun wapens neer, lieten zich door militairen fouilleren en afvoeren in bussen. Een woordvoerder van het leger zei dat zij zullen worden berecht.

De tussenbalans van de zes dagen durende crisis in Trinidad is ten minste twintig doden en honderden gewonden. Een gegijzelde minister die zondag al gewond was vrijgelaten is gisteren aan zijn verwondingen bezweken. Waarnemend premier Dookaran zei dat de zwaar gewonde minister-president, A. N. R. Robinson, 'geen plannen heeft om af te treden'.

In totaal hielden de rebellen zeker 45 mensen in gijzeling op twee locaties.

Als gevolg van de omvangrijke plunderingen in Port of Spain is er een direct gebrek ontstaan aan voedsel en medicijnen. De regering van Trinidad heeft gisteren oproepen gedaan voor zendingen uit het buitenland omdat 'voedsel en medicijnen dringend noodzakelijk zijn', zo zei de consul-generaal in New York van de eilanden. Vermoedelijk is de situatie in de hoofdstad nog verergerd door het noodweer dat gisteren over Trinidad en Tobago trok. Vice-premier Dookaran kondigde gisteren aan dat de noodtoestand en het vrijwel rond-de-klok geldende uitgaansverbod voorlopig zullen blijven gehandhaafd.

In het centrum van Port of Spain lagen gisteren nog de rottende lijken op straat van neergeschoten plunderaars. Sluipschutters vuurden vanaf daken op voorbijgangers. Een groot deel van het centrum is door brand verwoest. Voor de benzinestations staan lange rijen auto's te wachten. (UPI, Reuter, AFP)