V-raad veroordeelt Iraakse invasie

NEW YORK, 2 aug. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanmorgen een resolutie goedgekeurd, waarin de Iraakse invasie van Koeweit wordt veroordeeld en van Bagdad wordt geeist dat het zich onmiddellijk terugtrekt. De resolutie werd met veertien stemmen voor aangenomen. De afgevaardigde uit Jemen, die niet op tijd contact met zijn hoofdstad had kunnen krijgen, nam niet deel aan de stemming.

Irak zei vanmorgen in de V-raad dat zijn leger Koeweit is binnengedrongen op uitnodiging van de 'vrije, voorlopige regering' van Koeweit en dat het leger 'zich zal terugtrekken zodra de orde is hersteld in het land'.

Dat zou volgens de waarnemend ambassadeur van Irak hooguit een kwestie van dagen of weken zijn.

De waarnemend ambassadeur van Irak, Sabah Talat, was evenals de ambassadeur van Koeweit uitgenodigd om te spreken in de spoedzitting van de Veiligheidsraad. De Raad kwam om half een 's nachts lokale tijd bijeen op verzoek van de Verenigde Staten en Koeweit om een resolutie aan te nemen die de invasie zou veroordelen. De laatste keer dat de Veiligheidsraad midden in de nacht bijeen werd geroepen was in 1983 na de invasie van Grenada door de Verenigde Staten. Een voorstel voor een resolutie was na vier uur onderhandelen in de wandelgangen gereed, een prestatie voor de Verenigde Naties. Om vijf over zes lokale tijd 's ochtends werd er al gestemd over de resolutie.

De lakonieke Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Thomas Pickering, zei: 'Irak heeft in een belangrijk opzicht een ernstige vergissing begaan. In plaats van eerst een staatsgreep te plegen en dan pas het land binnen te vallen, heeft het de zaken andersom aangepakt'. Hij zei dat hij tot zijn grote vreugde had gehoord dat de emir, de kroonprins en de premier van Koeweit veilig zijn en nog steeds hun regering in stand proberen te houden.

De ambassadeur van Koeweit, Mohammed Abulhasan, sprak als eerste in de Veiligheidsraad en zei dat hij 'verbitterd en een beetje in verlegenheid gebracht was door deze militaire invasie gepleegd door een bevriend land'.

Hij noemde het excuus van Irak voor de invasie 'vals, lichtzinnig en zonder enige basis'.

    • Michiel Bicker Caarten