Twee vaten uranium per abuis in VS

BRUSSEL, 2 aug De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, heeft de Westduitse onderneming Advanced Nuclear Fuels GmbH in Lingen, onderdeel van het Siemens-concern, voor vier maanden onder speciaal toezicht geplaatst. De maatregel staat in verband met transport van licht verrijkt uranium dat volgens de Commissie een verhoogd gevaar voor de omgeving opleverde. De Commissie beoogt met haar actie de veiligheidscontrole binnen het bedrijf te verbeteren. Het is voor het eerst dat de Europese Commissie van deze mogelijkheid uit het Euratom-verdrag uit 1957 gebruik maakt.

ANF Lingen in Nedersaksen verrijkt natuurlijk uranium voor splijtstofstaven van kerncentrales. De onderneming doet dat ook met uranium uit de VS, dat in speciale vaten wordt aangevoerd. De lege vaten gaan steeds terug naar het land van herkomst. Op 11 mei zijn per abuis twee van die vaten gevuld met 129,5 kilogram verrijkt uranium via Luxemburg naar Richland in Washington gevlogen.

Uit vertrouwelijke stukken van de Europese Commissie blijkt dat een werknemer van ANF de twee volle vaten dicht naast een verzameling lege vaten had geplaatst en dat een andere werknemer ze daarna ook voor leeg hield. Vervolgens zijn de vaten zonder speciale voorzorgsmaatregelen met een vrachtwagen naar Luxemburg gebracht.

Bedrijfsleider Reinhard Faulhaber van ANF toonde zich gisteren verrast door de maatregel van de Commissie, hij had na gesprekken met ambtenaren van Euratom in Luxemburg slechts op een waarschuwing gerekend. (DPA, UPI)