Surinamer gaat in hoger beroep tegen bewaring

DEN HAAG, 2 aug. De Surinaamse oud-militair J. Vishnudatt gaat in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag tegen de afwijzing door de Haagse rechtbank van zijn verzoek om onmiddellijke opheffing van vreemdelingenbewaring. Vishnudatt verblijft sinds drie maanden in het Scheveningse huis van bewaring, omdat Justitie verwacht dat hij zal onderduiken. De oud-militair vluchtte in 1983 uit Suriname naar Nederland. Volgens zijn zeggen was hij in 1982 getuige van schendingen van de mensenrechten door het Surinaamse leger, toen vijftien tegenstanders van legerleider Bouterse werden gearresteerd en in de nacht van 8 op 9 december vermoord. Volgens Amnesty International loopt Vishnudatt in Suriname gevaar als zijn verhaal klopt. Daarover bestaat echter geen duidelijkheid.