Sovjet-Unie belooft produktie van SS-24 volgend jaar testaken

IRKOETSK, 2 aug. De Sovjet-Unie staakt de produktie van de SS-24, een mobiele intercontinentale raket die vanaf een trein kan worden afgevuurd; maar ze verplicht zich niet de al geproduceerde raketten van het type SS-24 te ontmantelen.

Dat heeft minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze gisteren gezegd na afloop van zijn besprekingen met zijn Amerikaanse ambtgenoot Baker in de Siberische stad Irkoetsk. Hij zei dat de produktie van de SS-24 met ingang van volgend jaar wordt gestaakt maar dat de bestaande raketten het zijn er volgens de minister 'niet veel' daarna operationeel zullen blijven. Hun verwijdering blijft onderwerp van gesprek tussen Sovjet- en Amerikaanse onderhandelaars in Geneve.

Volgens een Amerikaanse studie is de Sovjet-Unie in 1987 met de produktie van de SS-24 begonnen en heeft ze op het ogenblik naar schatting 58 van zulke raketten. Elke SS-24 kan tien kernkoppen vervoeren over een afstand van tienduizend kilometer.

Bij het overleg zijn volgens verwachting belangrijke doorbraken uitgebleven. Onderwerpen van gesprek tussen Sjevardnadze en Baker vormden de kwesties Afghanistan en Cambodja, de ontwapening (zo is gesproken over de SS-18, de grootste strategische raket van de Russen), en over de Amerikaanse Backfire-bommenwerper, de Duitse eenheid en de volgende top tussen de presidenten Bush en Gorbatsjov. In het slotcommunique wordt gesteld dat voor de uitwerking van een document over de definitieve volkenrechtelijke regeling met Duitsland 'goede vooruitzichten' bestaan bij de komende twee-plus-vier-besprekingen op 12 september in Moskou. Verder wordt melding gemaakt van de noodzaak op de komende CVSE-topontmoeting in Parijs een akkoord te ondertekenen over de conventionele bewapening in Europa. Beide ministers zijn het erover eens geworden dat slechts vrije verkiezingen een eind kunnen maken aan de conflicten in Cambodja en Afghanistan.

Tijdens het overleg is ook gesproken over Amerikaanse hulp voor de Sovjet-economie. Daarbij is vooruitgang geboekt, zonder dat echter de Amerikanen hun verzet tegen directe economische en financiele hulp hebben opgegeven. Het overleg in Irkoetsk heeft zich in een ontspannen sfeer afgespeeld. Baker en Sjevardnadze, die elkaar al voor de elfde keer dit jaar ontmoetten, maakten een boottocht op het Bajkalmeer en gingen vissen in de Angara. Sjevardnadze ving een forel, Baker ving niets. (Reuter, AP, DPA)