Olieprijzen, dollar en goud scherp omhoog

ROTTERDAM, 2 aug. De prijzen voor olieprodukten en ruwe olie zijn vanmorgen op de Rotterdamse spotmarkt voor olieprodukten en op de olietermijnmarkt in Londen met vijftien procent gestegen in een paniekachtige reactie op de Iraakse invasie in Koeweit. Een kwart van de Westerse olie komt uit het Golf-gebied.

Deskundigen van de grote oliemaatschappijen verwachten binnen enkele dagen een prijsstijging voor benzine en dieselolie aan de pomp van vijf cent per liter als de gespannen situatie in het Midden-Oosten voortduurt.

Uit angst voor een oliecrisis daalden in Tokio de aandelenkoersen vandaag bijna twee procent en leverden de Europese aandelen vanmorgen ruim een procent in. De dollar en het goud stegen als 'vluchtheuvel voor de belegger' sterk in koers. De dollar stond rond het middaguur op 1,8170 gulden. Het goud steeg ruim acht dollar naar 382,60 dollar per ounce (31,1 gram). De Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM) zal waarschijnlijk vandaag besluiten geen kredieten meer te verzekeren op Irak en Koeweit. De KLM heeft haar kantoor in Koeweit gesloten en haar vluchten via Koeweit naar het Verre Oosten omgeleid.

Pag.11: Reacties op oliemarkten en beurzen