Oliefondsen schieten omhoog door oorlog

ROTTERDAM, 2 aug. De oliefondsen zijn op vrijwel alle belangrijke effectenbeurzen in de wereld omhoog geschoten in reactie op de oorlog tussen Irak en Koeweit. De overige fondsen gingen daarentegen zo goed als allemaal naar beneden.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex opende lager op 118,30 tegenover een slot van 119 punten gisteren. Na een uur handelen stond de index nog steeds op 118,30. Onder de zwaar in mineur verkerende hoofdfondsen, met soms verliezen van drie procent, kon het oliefonds Koninklijke Olie met gemak naar boven schieten, waarbij zelfs de de hoogste koers eerder dit jaar van fl. 150,80 sneuvelde. Koninklijke Olie noteerde na ruim een uur handelen fl. 153,80, een winstexplosie van fl. 4,10. Sommige handelaren vonden de stijging bij de olies echter wat overdreven. 'Nu kunnen ze door het aantrekken van de olieprijzen profiteren van hun goedkoop geprijsde voorraden. Maar ze hebben ook een grote chemiesector die door het duurder worden van de olieprijzen ongetwijfeld een klap zal krijgen', zei een van de handelaren.

De teleurstellende tweede-kwartaalcijfers van het chemieconcern Akzo zetten een tweede domper op de vloer. De koers Akzo stond de laatste weken onder druk vanwege het niet al te grote optimisme onder de beleggers aangaande de kwartaalcijfers. De vanmorgen bekend gemaakte winstdaling van 25 procent was sterker dan de beurs had verwacht. Eerdere ramingen noemden een verlies van tussen de vijftien en twintig procent. Akzo werd afgestraft met een verlies van fl. 3,10 op fl. 111,90. Branchegenoot DSM kreeg een klap mee en moest fl. 2,10 afgeven op fl. 105,50. De Limburgse chemiegigant zal op 14 augustus zijn kwartaalcijfers naar buiten brengen.

DAF verloor sterk en noteerde een voorlopige koers van fl. 27,50, een daling van fl. 0,80. Hogere olieprijzen betekenen hogere brandstofkosten, waardoor KLM met fl. 0,90 daalde tot fl. 1,50. De oorlogsperikelen lieten de koers van het olie-opslagbedrijf Pakhoed met fl. 1,30 omhoog klimmen op fl. 216,50. De andere hoofdfondsen gaven gemiddeld een procent af.

Ook de lokale markt kon niet ontkomen aan de neergang.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen sloot gisteren op 2899,27 punten. Dat was 5,93 punten lager dan dinsdag. De omzet kwam uit op ruim 176 miljoen aandelen na 175 miljoen op de voorgaande dag.

De beursbarometer bereikte zijn diepste punt op een stand van zeventien punten onder het slot van dinsdag. Dat werd veroorzaakt door forse koersverliezen bij de bankfondsen.

TOKIO Het Nikkeigemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 592,81 yen (1,92 procent) gedaald en sloot op 30.245,18 yen. Aanvankelijk daalde de barometer 908 yen tot 29.929 in reactie op de aanval van Irak op Koeweit, een aanval die volgens handelaren een oliecrisis zou kunnen veroorzaken. Japan, Na de VS de grootste olie-importeur ter wereld, is voor naar schatting 70 procent afhankelijk van olie uit het Midden-Oosten.