Nederlandse ooggetuige vanuit hotel in centrum: 'Koeweiti'svolledig verrast'

ROTTERDAM/ KOEWEIT, 2 aug. Het zal ook deze keer wel weer meevallen, zeiden veel Koeweiti's gisteren nog in reactie op het nieuws van de Iraakse troepenconcentraties langs de grens met het emiraat. Dit vertelde de Nederlandse journaliste Hettie Lubberding vanochtend vanuit een hotel in de stad Koeweit.

Al zo vaak had de bevolking van Koeweit in spanning gezeten tijdens de oorlog tussen Iran en Irak, dat de inval van Irak voor velen ondanks de voorafgaande woordenoorlog toch nog als een verrassing kwam, aldus deze ooggetuige. In de hoofdstad Koeweit braken de gevechten uit om vijf uur plaatselijke tijd, vier uur Nederlandse tijd. Vanaf de zeventiende verdieping van het Kuwait International Hotel, het voormalige Hilton-hotel, was te zien hoe op veel plaatsen rook opsteeg. Er werd aanhoudend geschoten, aanvankelijk vooral met machinegeweren. Troepen waren aanvankelijk niet te zien.

Kort daarop doken overal kleine panterwagens op, waarschijnlijk van het Koeweitse leger. Er werd hevig gevochten, maar tussen wie was onduidelijk. Waren er kleine vooruitgeschoven eenheden van Irak om het vuile werk op te knappen, of zoals hier wordt gespeculeerd in Koeweit wonende Irakezen? De Amerikaanse ambassade, vanuit het hotel zichtbaar, leek door de aanvallers met rust gelaten te worden. Maar bij het vlakbij gelegen paleis waar de emir woont werd met onderbrekingen hevig geschoten. Per telefoon bevestigden Koeweiti's, aldus Hettie Lubberding, vanochtend dat kleine eenheden Iraakse troepen het ministerie van informatie hadden bezet, en bij de buren om water en benzine kwamen vragen.

Omstreeks het middaguur was het strategisch gelegen Kuwait International hotel omsingeld door Iraakse militairen en werden alle gasten geevacueerd.

In de stad hadden de hele ochtend hevige ontploffingen geklonken, maar omstreeks een uur vanmiddag leek de strijd voorbij. Het grote monument van Koeweit, de puntige Kuwait Tower met zijn grote bol in het midden, het symbool van de olierijkdom van het land, is bij de schietpartijen beschadigd.