Maatregelen bij Sail om chaos te voorkomen

AMSTERDAM, 2 aug. De Amsterdamse politie en de Nederlandse Spoorwegen zullen grootscheepse maatregelen nemen om te voorkomen dat Amsterdam volgende week verstopt raakt door de naar schatting vier tot vijf miljoen bezoekers van het 'grootste maritieme evenement ter wereld': Sail 90. Bij het Noordzeekanaal heeft de politie op 9 augustus, als de 'Parade of Sail', de armada van 18 windjammers en tientallen kleinere zeilschepen, van IJmuiden naar Amsterdam vaart, uitgebreide verkeersmaatregelen getroffen. Op een terrein aan de Amerikahaven (in Amsterdam-West) wordt een tijdelijk parkeerterrein in gereedheid gebracht waar 70.000 auto's kunnen worden geparkeerd. In het recreatiegebied Spaarnwoude (gem. Haarlemmerliede) kunnen maximaal 10.000 bezoekers in zelf mee te nemen tentjes overnachten. Ze moeten eigen water en sanitair meenemen, want het park heeft geen kampeerfaciliteiten.

Het aantal van 20.000 bestaande parkeerplaatsen in Amsterdam zal tijdens Sail worden uitgebreid met 31.000. Onder meer zal een deel van de nieuwe ringweg ten oosten van Amsterdam, die in september wordt geopend, als parkeerplaats worden ingericht. De woonwijken in de directe omgeving van het Sail-terrein zullen worden afgesloten voor auto's, met uitzondering van economisch verkeer en bewonersverkeer.

Alle bezoekers van Sail op zaterdag 11 en zondag 12 augustus worden de meeste mensen verwacht wordt dringend aangeraden per openbaar vervoer naar Amsterdam te komen. De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat ruim een miljoen mensen dat zullen doen. Er worden honderden extra treinen ingezet. De intercity-treinen, met uitzondering van de internationale treinen uit Frankrijk, Belgie en Duitsland, rijden die zaterdag en zondag niet verder dan Amersfoort, Utrecht, Hilversum en Schiphol. Vandaar gaan passagiers voor Sail met stoptreinen naar Amsterdam CS of Muiderpoort. Op Muiderpoort staan pendelbussen klaar naar het Sail-terrein. Deze busdienst is gratis voor treinreizigers.