KLM past vluchtroutes aan, NCM staakt verzekeringen

ROTTERDAM, 2 aug. De oorlog tussen Irak en Koeweit dwingt de KLM haar vluchten in de regio aan te passen. De KLM vliegt twee keer per week via Koeweit naar het Verre Oosten. Een woordvoerder zei vanochtend dat de luchtvaartmaatschappij vrijdag vlucht KL 837 naar Signapore en Jakarta zal omleiden via een andere bestemming in het Midden-Oosten. Het KLM-kantoor in Koeweit is vanochtend gesloten. De KLM heeft daar circa tien man personeel werken, waaronder momenteel een Nederlander.

De Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM) zal waarschijnlijk vandaag besluiten geen kredieten meer te verzekeren op Irak en Koeweit. Escalaties zoals zich die nu in Koeweit voor doen 'zijn doorgaans aanleiding om het loket voorlopig te sluiten', zegt A. van Schaik van de NCM. De NCM verzekert jaarlijks maximaal 40 miljoen gulden op Irak en 'enkele tientallen miljoenen' op Koeweit. Omdat de NCM het kredietbeleid in deze moet afstemmen met De Nederlandsche Bank, het ministerie van financien en het ministerie van economische zaken kon het vanmorgen nog geen definitief besluit nemen, aldus Van Schaik.

Volgens Economische Zaken hebben slechts enkele Nederlandse bedrijven een permanente vestiging in Koeweit. J. P. H. Verberk, manager van de Nederlandse Kabelfabriek (NKF) in Koeweit, meldde aan het eind van de ochtend telefonisch dat hij op zijn post blijft. Een kwartier eerder hoorde hij nog een bombardement op de luchthaven. Verberk: 'De NKF zit al zo'n 25 jaar in Koeweit waar we de hoogspanningkabels leveren voor het electriciteitsnetwerk. Op het moment zijn we bezig met de nazorg maar we hopen op nieuwe opdrachten'. De Nederlandse invoer van olie- en olieprodukten vanuit Koeweit bedroeg vorig jaar ruim 2,4 miljard gulden tegen een uitvoer van 264 miljoen gulden (voornamelijk zuivelprodukten, chemische produkten en kapitaalgoederen). De grote Nederlandse aannemers, Balast Nedam, Volker Stevin en de Hollandse Betongroep, melden dat ze op dit moment geen mensen en activiteiten in Koeweit en Irak ontplooien.