Israel beraadt zich over consequenties van oorlog

TEL AVIV, 2 aug. In Israel is met bezorgdheid gereageerd op de Iraakse aanval op Koeweit. De regering heeft zich beraden over de invloed van de invasie op de situatie in het Midden-Oosten. Later vanochtend kwam de parlementscommissie voor buitenlandse zaken en defensie in spoedzitting bijeen. Volgens Avi Pazner, de woordvoerder van premier Shamir, bewijst de Iraakse aanval dat de vrede in het Midden-Oosten niet door het Israelisch-Palestijnse conflict maar door de onberekenbare persoonlijkheid van de Iraakse president Saddam Hussein wordt bedreigd.

Volgens Avi Pazner is er nog geen aanleiding voor Israel om een actief standpunt in te nemen. Hij bepleitte het aanhalen van de strategische banden met de VS om, zoals hij het uitdrukte, 'de stabiliteit in het Midden-Oosten te garanderen'. Verscheidene Israelische parlementariers hebben vanmorgen gezegd dat het hoog tijd wordt dat Israel Saddam Hussein duidelijk maakt hoever hij kan gaan met zijn expansionistische politiek. De doorgaans voorzichtige Jossi Sarid (Burgerrechtenpartij) zei dat plaatsing van Iraakse troepen in Jordanie voor Israel een casus belli moet zijn. Israelische defensiedeskundigen gaan ervan uit dat het onwaarschijnlijk is dat de VS of Arabische landen zich actief met het gewapende conflict zullen bemoeien.