Iraakse troepen bezetten Koeweit na snelle invasie

KOEWEIT/BAGDAD, 2 aug. Iraakse troepen zijn vanmorgen in alle vroegte Koeweit binnengevallen en hebben zich binnen enkele uren meester gemaakt van vrijwel het gehele land, inclusief de hoofdstad Koeweit. Volgens Irak is de Koeweitse regering afgezet. Slechts hier en daar wordt nog verzet geboden door Koeweitse militairen.

De Verenigde Staten hebben het vliegdekschip Independence en vijf andere schepen vanuit de Indische Oceaan naar de Golf gestuurd. Eerder waren al zeven schepen van de Amerikaanse marine in de Golf in staat van paraatheid gebracht. Washington veroordeelde vanmorgen de invasie fel en eiste van Irak dat het zich uit Koeweit zou terugtrekken. President Bush heeft vanmorgen alle Iraakse en Koeweitse banktegoeden en bezittingen laten bevriezen.

De Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft vanmorgen in Kairo een spoedziting van de ministers van buitenlandse zaken van de Arabische Liga bijeengeroepen om de crisis in de Golf te bespreken. Ook de zes leden tellende Raad voor Samenwerking van de Golfstaten voert overleg over de toestand. Syrie heeft bovendien opgeroepen om een Arabische top te houden.

In New York is vannacht de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eveneens voor spoedberaad bijeengekomen. De Raad aanvaardde een resolutie waarin de invasie werd veroordeeld en van Irak werd geeist dat het zijn troepen onmiddellijk uit Koeweit zou terugtrekken.

De Iraakse troepen overschreden de Koeweitse grens om 2.00 uur plaatselijke tijd en hadden al enkele uren later de controle over strategische punten in de hoofdstad. Maar er werd daar enige tijd fel gevochten, vooral in de nabijheid van het paleis van de emir, sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah. De emir zelf is echter volgens Saoedische bronnen naar Saoedi-Arabie ontkomen.

De Iraakse luchtmacht voerde massale bombardementen uit op het internationale vliegveld en op andere delen van de hoofdstad. Op veel plaatsen brak brand uit als gevolg van de strijd. Volgens de eerste berichten zijn drie Koeweiti's bij de invasie gedood en 45 gewond. Ook zijn volgens een ziekenhuis in de hoofdstad 95 Irakezen gewond geraakt.

Nadat ze de hoofdstad nagenoeg volledig onder controle hadden gebracht reden de Iraakse soldaten juichend en zwaaiend met Iraakse vlaggen door de straten van Koeweit. Iraakse helikopters hielden intussen de toestand nauwlettend vanuit de lucht in de gaten. Irak heeft alle grenzen van Koeweit geheel afgesloten en volgens Iraakse functionarissen in Bagdad is in Koeweit overal de noodtoestand uitgeroepen.

In een verklaring van de Revolutionaire Commando Raad in Bagdad, die wordt geleid door president Saddam Hussein, zei Irak dat zijn troepen Koeweit waren binnengevallen om een staatsgreep van jonge revolutionairen tegen de emir te ondersteunen. De Irakezen dreigden van Koeweit een grote begraafplaats te maken indien buitenlandse mogendheden zich met de zaak zouden bemoeien, een waarschuwing die vooral gericht leek aan het adres van de VS. Ook beschuldigde Irak in de verklaring, die voor de radio werd voorgelezen, de familie al-Sabah, die de macht in Koeweit al 250 jaar in handen heeft, er van 'verraders en agenten van zionistische en buitenlandse plannenmakers' te zijn.

Pag.7: Hoofdartikel

Irak meldde dat er een 'tijdelijke vrije regering' was geinstalleerd in Koeweit en dat de Iraakse troepen slechts enkele weken in Koeweit zouden blijven tot de toestand daar op orde was. De Iraakse radio speelde vanmorgen patriottische liederen, zoals dat ook op het hoogtepunt van de Golfoorlog met Iran gebruikeljk was.

Al vroeg vanmorgen waren de eerste tanks gearriveerd in de straten van de hoofdstad Koeweit, die op 125 kilometer van de grens met Irak ligt. Na hevige gevechten viel het Dasman-paleis van de emir in handen van de Irakezen. 'Ze hebben het vliegveld bezet (...) Ze hebben het Dasman-paleis bezet (...) Het is een zeer goed voorbereide operatie', aldus een Koeweitse functionaris al enkele uren na het begin van de invasie. De Koeweitse regering zou zijn uitgeweken naar het hoofdkwartier van de Hoogste Raad voor Defensie, waarmee de verbindingen echter waren verbroken.

Koeweitse troepen gaven zich niet voetstoots over aan de Irakezen. Ooggetuigen zagen hoe helikopters van het Koeweitse leger Iraakse troepen in het centrum van de hoofdstad bestookten. Ook werden op veel plaatsen in de stad barricades opgericht. De Koeweitse strijdkrachten, die in totaal slechts 20.000 man omvatten, waren echter niet opgewassen tegen de Iraakse overmacht.

Uit de Verenigde Staten was gisteren al gemeld dat Irak 100.000 man aan de grens met Koeweit had samengetrokken. Het Iraakse leger telt in totaal ongeveer een miljoen man. Intussen heeft Irak bovendien grote aantallen reservisten opgeroepen.

Irak viel Koeweit binnen, nadat gisteren besprekingen in de Saoedische stad Jeddah om het conflict tussen beide landen op te lossen op niets waren uitgelopen. Koeweit verklaarde niet aan alle eisen van Irak te kunnen voldoen, waarna de Iraakse delegatie het overleg afbrak en naar huis terugkeerde.

Het bewind van president Saddam Hussein heeft Koeweit er de laatste weken van beschuldigd olie uit Iraakse bronnen te hebben gestolen, Irak te hebben benadeeld door te veel olie te produceren en bovendien eilanden bezet te houden die volgens Bagdad eigenlijk bij Irak horen. Koeweit had zich bereid verklaard een schadevergoeding aan Irak te betalen maar wilde niet alle Iraakse eisen inwilligen.

Koeweit deed na het binnenvallen van de Iraakse troepen een dringend beroep op de andere Arabische staten om te hulp te komen en een einde te maken aan de 'barbaarse invasie' door de Irakezen. 'De eer van de bevolking van Koeweit wordt geschonden en hun bloed vloeit. Haast u, u Arabieren', aldus de oproep die vanmorgen door Radio Koeweit werd verspreid.

Aanvankelijk was de Koeweitse radio korte tijd uit de lucht, maar op een andere golflengte hervatte ze enige tijd later de uitzendingen. Regelmatig riep de radio de inwoners van Koeweit op om het land te verdedigen. Het station speelde eveneens marsmuziek en vaderlandslievende liederen.

De Iraakse invasie geschiedde zo snel en onverwachts dat er geen tijd was om de buitenlandse gemeenschap te evacueren. Buitenlanders in Koeweit werd aangeraden om een zo laag mogelijk profiel te houden. (Reuter, AP, UPI, AFP)