Indiase vice-premier Devi Lal ontslagen

NEW DELHI, 2 aug. De Indiase premier, V. P. Singh, heeft gisteren zijn invloedrijke plaatsvervanger Devi Lal ontslagen. Het ontslag volgt op twee weken van hevige spanningen in de wankele Indiase regering.

Singh heeft de 76-jarige Devi Lal uit zijn functie ontheven omdat hij beschuldigingen heeft verspreid als zouden ministers uit Singhs kabinet steekpenningen hebben ontvangen van buitenlandse ondernemingen. Singh verwijt Lal bovendien beledigende uitspraken te hebben gedaan in een vraaggesprek met een weekblad. Het vertrek van de boerenleider Lal maakt een einde aan zijn strijd met Arun Nehru, de minister van handel. Nehru opende vorige maand de aanval op Lal toen deze bij Singh gedaan wist te krijgen dat zijn zoon Om Prakash Chautala opnieuw werd benoemd tot eerste minister in de noordelijke deelstaat Haryana, Lals machtsbasis. Chautala was twee maanden eerder afgetreden na corruptieschandalen en geweld bij verkiezingen in Haryana.

Nehru heeft samen met minister van luchtvaart Arif Mohammad Khan druk uitgeoefend op de premier om Lals zoon Chautala te ontslaan. Singh weigerde, uit vrees dat zijn regering de steun van het Indiase parlement zou verliezen, waarop twaalf ministers zich uit de regering terugtrokken. Bij wijze van tactische zet bood ook Singh zijn ontslag aan en wist daarmee voldoende steun in zijn verdeelde Janata Dal-partij, de grootste regeringspartij, los te maken om te kunnen aanblijven. Chautala werd opnieuw gedwongen af te treden.

Lal heeft de afgelopen twee weken geweigerd zich neer te leggen bij het gedwongen vertrek van zijn zoon. Hij beschuldigde Nehru van corruptie. Om zijn beschuldiging te staven bracht hij een brief van Singh naar buiten waarin deze enkele jaren geleden, als lid van de oppositie, zelf de beschuldiging van corruptie uitte aan het adres van Nehru. In het weekblad Illustrated Weekly sprak Lal over Nehru als 'die dikke man' en over Singh als 'een slappeling'.

Singh heeft daarop besloten Lal alsnog aan de kant te zetten.

Lal zei zich opgelucht te voelen door zijn ontslag. 'Ik voel me alsof ik uit de gevangenis ben ontslagen.'

(Reuter, AP)