'Illegale' kampeerders zonder problemen weg

DOMBURG, 2 aug. De laatste kampeerders die de boomgaard van boer L. Wattel vanochtend voor tienen moesten verlaten hebben in alle rust hun biezen gepakt. Ook op andere campings in Zeeland, waarvan de Raad van State vorige week had bepaald dat er te veel tenten en caravans stonden zijn de vakantie-gangers zonder problemen vertrokken.

Volgens Wattel waren er gisteren van de tien gezinnen al zes opgestapt en naar een andere camping of naar huis gegaan. Vier lieten het op vanochtend aankomen wegens het mooie weer.

Gisteren waren van camping In den Boogerd in Burgh-Haamstede al twintig gezinnen weggegaan. Ook hier had camping-eigenaar N. Dambruin meer tenten en caravans toegelaten dan zijn vergunning toestaat. De gasten hadden gisterochtend met hun auto's eerst een blokkade voor de camping opgericht, nadat de plaatselijke autoriteiten zeven tenten te veel hadden geteld. Op de camping mogen niet meer dan 37 gezinnen staan. Na een korte pick-nick zijn de kampeerders in onderling overleg weggegaan zonder ingrijpen door de politie.

Ook op camping San Remo in Renesse stond een tent te veel. Een woordvoerder van de gemeente Westerschouwen meldde vanochtend dat de campeerder in alle vroegte zonder problemen is vertrokken naar een andere camping.

Wattel in Oostkapelle zegt zich voor dit seizoen voorlopig neer te zullen leggen bij de beslissing van de Raad van State, ook al scheelt hem dat globaal de helft van zijn inkomen. Hij wijst er echter op dat er nog een strafrechtelijke, een civiele en een administratieve (AROB) procedure loopt. Volgens hem heeft hij wel de vereiste vergunning voor het uitbaten van een camping, maar wordt die door het gemeentebestuur niet erkend. Volgens de gemeente laat Wattel echter al jaren veel te veel kampeerders toe op zijn mini-camping. Om die reden moest de boer in 1987 zijn wethouderschap van 'camping-zaken' laten vallen. De huidige wethouder, A. Maljaars heeft vorige week toegezegd de kampeerders te zullen doorverwijzen naar campings in het achterland waar wellicht nog wel plaats zou zijn. De meeste weggestuurde kampeerders hebben echter verkozen naar huis te gaan omdat 'hun vakantie door de affaire toch al vergald is.'