IBM doet printers in de uitverkoop

NEW YORK, 2 aug. Het Amerikaanse computerconcern IBM gaat zijn activiteiten op het gebied van schrijfmachines, toetsenborden en printers in de Verenigde Staten onderbrengen in een nieuwe onderneming en zal een meerderheidsbelang daarin verkopen aan de beleggingsgroep Clayton and Dubilier.

Mogelijk worden ook de belangen op dit terrein in de rest van de wereld in het nieuwe bedrijf opgenomen, zo heeft IBM gisteren meegedeeld.

Het computerconcern gaf geen financiele bijzonderheden over de overeenkomst met Clayton and Dubilier, opgericht in l978 en specialist in overnemingen. Volgens schattingen van deskundigen is met de transactie ongeveer drie miljard dollar gemoeid.

IBM's besluit om de relatief weinig hoogwaardige produkten af te stoten komt niet als een verrassing. Het concern kondigde vorig jaar december een ingrijpende reorganisatie aan die de kosten moet drukken en dit jaar zal leiden tot een verlies van 10.000 arbeidsplaatsen. Gisteren werd meegedeeld dat het aantal banen bij de aan Clayton and Dubilier te verkopen onderneming dit jaar met 1.200 wordt verminderd tot 3.500 a 4.000. Een woordvoerster van IBM wilde niet zeggen of dit aantal is inbegrepen bij het totaal van 10.000 of daar bovenop komt. Het gaat om de fabrieken in Kentucky en Colorado.

De nieuwe onderneming zal worden geleid door IBM's vice-president Marvin L. Mann. IBM zal bepaalde printerprodukten van het bedrijf blijven verkopen onder eigen naam en zal service verlenen voor alle printerprodukten. (Reuter, AP)