Gorbatsjov en Jeltsin bundelen krachten om economie teherstellen

MOSKOU, 2 aug. President Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie en president Boris Jeltsin van de Russische republiek hebben besloten een gemeenschappelijk programma te maken voor het herstel van de zwaar aangeslagen Sovjet-economie. De afspraak betekent dat de twee sterkste leider van het land hun verschil van inzicht over de economische hervorming willen bijleggen en dat Gorbatsjov bereid is meer radicale stappen te zetten waarvoor Jeltsin steeds heeft gepleit.

Volgens Gorbatsjovs economische topadviseur, Nikolai Petrakov, is de bekendmaking het belangrijkste nieuws in 1990 voor de Sovjet-Unie. De twee leiders zijn het erover eens geworden een commissie van academici in het leven te roepen die richtlijnen moet opstellen voor de toekomstige vrije-markteconomie.

De commissie zal zich baseren op het plan van de regering van de republiek Rusland, waarin wordt uitgegaan van een periode van 500 dagen waarbinnen de economie overgaat van een geleide naar een vrije economie. Dit heeft het persbureau Interfax gisteren in Moskou gemeld.

De commissie van academici moet in september met haar werk klaar zijn, wanneer Sovjet-premier Ryzjkov de bijzonderheden van de regeringsplannen voor de vrije economie aan het parlement presenteert.

De Russische regering legt in haar plan grote nadruk op privatisering, op particulier bezit, uitgifte van aandelen en buitenlandse investeringen. In de laatste stappen van het plan moeten de prijzen worden vrijgegeven en de subsidies afgeschaft.

Het Sovjet-parlement nam de afgelopen maand een voorstel aan om de vrije-markteconomie binnen vijf jaar tot stand te brengen. Vorige week ruzieden Rusland en de Gosbank, de staatsbank van de Sovjet-Unie, nog openlijk over de banken in de republiek Rusland die Jeltsin wil onttrekken aan het gezag van de Gosbank.

Tot de leden van de commissie zullen in elk geval behoren: Petrakov zelf, vice-premier Leonid Abalkin en Gorbatsjovs raadsadviseur Stanislav Sjatalin. Petrakov zei dat gezocht wordt naar vooral jonge, creatieve economen die nog niet erg bekend zijn; de nieuwe minister van financien van de republiek Rusland is 32 jaar. (Reuter, AP, AFP, DPA)