Eind boycot spoorwegen in Georgie

MOSKOU, 2 aug. De activisten die in de Sovjet-republiek Georgie zes dagen lang het treinverkeer hebben geblokkeerd, hebben hun actie gisteren beeindigd nadat de Georgische regering had ingestemd met vrije verkiezingen later dit jaar.

Nationalistische groepen gebruikten de spoorwegblokkade als een effectief middel om de regering onder druk te zetten. Naar schatting veertigduizend treinpassagiers kwamen onderweg vast te zitten en de verzorgingsproblemen in de republiek zijn tijdens de blokkade snel toegenomen. De Georgische president, Givi Goembaridze, waarschuwde maandag dat de blokkade zou kunnen leiden tot anarchie en bloedvergieten.

Het Georgische parlement buigt zich op 17 augustus over drie voorstellen die betrekking hebben op de verkiezingen dit jaar voor een nieuw parlement.

Dat het om vrije verkiezingen binnen een meerpartijensysteem zal gaan, staat vast. De activisten zijn erin geslaagd president Goembaridze tot nog een belangrijke concessie te dwingen: hij heeft beloofd niet te zullen meewerken aan de uitvoering van het recente decreet van Sovjet-leider Gorbatsjov over de ontwapening van milities. In dat decreet kregen de milities in de Sovjet-Unie twee weken de tijd om hun wapens in te leveren. In Armenie werd al eerder besloten dat de republikeinse overheid weigert het decreet uit te voeren. (Reuter)