De Klerk en Mandela lossen misverstand op

PRETORIA, 2 aug. De gesprekken over toekomstige veranderingen in Zuid-Afrika zijn gisteren na een twee uur durende ontmoeting tussen president De Klerk en ANC-leider Nelson Mandela weer hervat. De besprekingen dreigden te worden ondermijnd door beweringen van de politie over een komplot van de communisten om een gewapende opstand te ontketenen. Door de verzoenende verklaringen die beide leiders gisteravond deden werd het duidelijk dat de tweede officiele onderhandelingsronde zoals gepland voor komende maandag zal doorgaan.

Het overleg kwam vorige week op losse schroeven te staan toen de politie De Klerk informeerde dat zij een komplot had ontdekt van de pas gelegaliseerde Zuidafrikaanse Communistische Partij (SACP) die een formele alliantie heeft met het ANC. De SACP zou een staatsgreep willen uitvoeren tegen de blanke regering als de gesprekken op een mislukking zouden uitlopen.

Het rapport aan De Klerk ging gepaard met de arrestatie van een aantal leden van de SACP. Onder de arrestanten bevond zich ook Mac Maharaj, die ook al lange tijd lid is van het Nationaal Uitvoerend Comite van het ANC. De Klerk ontbood Mandela op 26 juli op zijn kantoor. De Zuidafrikaanse president zou hebben geeist dat de leider van de SACP, Joe Slovo, zou worden verwijderd uit de ANC-delegatie voor de besprekingen van maandag.

Maar na de ontmoeting van gisteren gaf Mandela een verklaring uit waarin hij zei dat hij de opmerkingen van De Klerk verkeerd had begrepen. Er was sprake geweest van een 'misverstand', zei hij 'met als resultaat dat ik dacht dat de president had gevraagd om Joe Slovo uit de delegatie van het ANC te zetten'.

De crisis nam zondag een nieuwe wending toen Slovo tijdens een bijeenkomst van de SACP in Johannesburg vertelde dat men in zijn paspoort kon zien dat hij gedurende de tijd dat het komplot zou zijn gesmeed niet in Zuid-Afrika verbleef. Hij ging over tot een tegenaanval en beschuldigde blanke extremisten in de veiligheidsdienst ervan dat zij valse informatie hadden verschaft aan De Klerk om zo de besprekingen te laten ontsporen. Bij diezelfde bijeenkomst steunde Mandela de ontkenning van Slovo en maakte hij duidelijk dat hij hem niet uit het onderhandelingsteam zou zetten.

    • Allister Sparks