Zjelev enige kandidaat voor presidentschap

SOFIA, 1 aug. Het Bulgaarse parlement kiest vandaag vrijwel zeker de leider van de oppositie, Zjeljoe Zjelev, tot president. Zjelev is de enige kandidaat in de zesde ronde van de presidentsverkiezingen.

De vijf voorgaande ronden hebben geen beslissing gebracht, al was de leider van de Boerenpartij, Viktor Vlkov, maandag dicht bij een overwinning. Hij kwam maar twee stemmen te kort voor de benodigde tweederde meerderheid. Zowel Vlkov als zijn tegenstander, de sociaal-democraat Dertljev, trok zich na die vijfde ronde terug. Eerder al hadden de regerende socialisten (ex-communisten) hun kandidaat, Tsjavdar Kjoeranov, teruggetrokken. De socialisten hebben volgens waarnemers weinig moeite met Zjelev, een socioloog en auteur van een gezaghebbend (en onder het vorige regime lang verboden) boek over het totalitarisme. Premier Loekanov liet zich gisteren in positieve zin over Zjelev uit en de leider van de socialistische partij, Lilov, kondigde aan niet met een tegenkandidaat te zullen komen. Ook de Boerenpartij heeft zich inmiddels voor Zjelev uitgesproken, zodat niets zijn verkiezing in de weg lijkt te staan.

Bulgarije heeft geen staatshoofd sinds vorige maand president Petar Mladenov aftrad. Mladenov was in opspraak geraakt door een opmerking die hij tijdens een betoging tegen zijn bewind in december maakte 'Laat de tanks komen' en de hardnekkigheid waarmee hij later wekenlang volhield die opmerking niet te hebben gemaakt. (Reuter, AP)