Wapenstilstand in het zuiden van Libanon

BEIROET/NEW YORK, 1 aug. Het Internationale Rode Kruis heeft gisteren overeenstemming bereikt met twee strijdende shi'itische milities in het zuiden van Libanon over een tijdelijke wapenstilstand vandaag, zodat eindelijk ongeveer vijftig rottende lijken van het stijdtoneel kunnen worden weggehaald.

De door Syrie gesteunde Amal-militie en de pro-Iraanse Hezbollah-beweging verplichtten zich om vanmorgen om humanitaire redenen hun wapens te laten rusten.

Intussen zijn er in het zuiden van Libanon ook gevechten uitgebroken tussen rivaliserende facties van de Fatah-groep van PLO-voorzitter Yasser Arafat. Arafat-gezinden vielen de stellingen aan van Jamal Soleiman en zijn manschappen. Jamal Soleiman werd in mei van dit jaar ontheven van een leidinggevende functie in Fatah. Na twee uur van hevige gevechten wisten de Arafat-getrouwen de heuvel, waarop hun tegenstanders zich hadden verschanst, te veroveren. Bij de strijd vielen twaalf gewonden.

In New York heeft gisteren de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het mandaat van de vredesmacht UNIFIL in Libanon verlengd met een half jaar.

UNIFIL is al sinds 1978 gelegerd in het zuiden van Libanon.

Voor het eerst nam de Veiligheidsraad ook een verklaring aan waarin steun werd betuigd aan VN-resolutie 425 uit 1978, waarin Israel werd opgeroepen om zijn troepen uit het zuiden van Libanon terug te trekken. Israel heeft daar een 'veiligheidszone' ingesteld, die volgens Jeruzalem nodig is om terrorisme vanuit Libanon tegen te gaan. (AFP, UPI)