Verpleeghuis juicht onderzoek toe

VENLO, 1 aug. De directie van het verzorgings- en verpleegtehuis Maria Auxiliatrix in Venlo, waar vorige week zeven bejaarden zijn overleden na besmetting met Salmonella, zegt het gerechtelijk vooronderzoek waartoe de hoofdofficier van justitie in Roermond gisteren heeft besloten toe te juichen. De besmetting is vermoedelijk veroorzaakt door rauwe eieren die vorige week waren verwerkt in een pudding.

Vanmorgen lagen nog 19 bewoners in een ziekenhuis in Venlo. De toestand van een van hen wordt als zorgelijk omschreven. Dat geldt ook voor vijf van de negen mensen die in de instelling zelf worden verpleegd wegens besmettingsverschijnselen. De anderen zouden aan de beterende hand zijn. Er zijn geen nieuwe zieken meer gemeld, aldus directeur H. D. Cornelissen van het tehuis. Tot het vooronderzoek is besloten om na te gaan 'of er sprake is van een dusdanige schuld dat daaruit een strafbaar feit kan voortvloeien' en omdat de zaak 'een dusdanige omvang nam dat het toch gewenst werd', aldus persofficier mr. E. van der Bijl in Roermond. Justitie zou aanvankelijk geen onderzoek instellen.

De Basisgezondheidsdienst in Venlo doet op verzoek van het ministerie van WVC onderzoek naar de besmetting. Directeur Cornelissen van de inrichting zegt beide onderzoeken met een gerust hart af te wachten. 'Er is geen sprake van moedwilligheid', aldus Cornelissen. Hij verwacht niet dat er disciplinaire maatregelen tegen de kok worden genomen. Die is ziek thuis wegens Salmonellabesmetting. Volgens Cornelissen heeft het onderzoek van de Keuringsdienst van waren uitgewezen dat zich in de keuken geen Salmonella-bacterien bevinden. De dienst kon ook in de onderzochte eieren geen Salmonella vaststellen.

Naar gisteren bleek ging het niet om een bavarois, maar om een caramelpudding. Die was twee dagen voordat ze op zondag 22 juli werd opgediend gemaakt en in de koeling gezet. Zaterdag had de kok de pudding 'wat schuimig' willen maken. Daarbij gebruikte hij het wit van rauwe eieren. Vlak voor de opdiening deed hij er nog wat slagroom en nootjes op. 'Hij had daarbij de beste bedoelingen', aldus de directie tijdens een persconferentie. 'Wat er met de kok gaat gebeuren, hangt natuurlijk mede af van de uitslag van het justitieel vooronderzoek', volgens de directie. Tot nog toe zouden er geen schadeclaims door de nabestaanden van de overledenen zijn ingediend. C. Fris van de Gezondheidsdient voor pluimvee in Doorn zei vanmorgen dat het gegarandeerd Salmonellavrij produceren van eieren een 'utopie' is. 'Dat zou alleen kunnen met zeer hoge kosten.'

Het zou onder meer de bouw vereisen van stallen, waarin met gefilterde lucht overdruk wordt bewerkstelligd, waardoor bacterien geen kans krijgen. Volgens Fris zijn er de laatste twee jaar op de fok- en vermeerderingsbedrijven maatregelen getroffen, waardoor de Salmonellabacterie goeddeels is verdwenen. Over drie tot vijf jaar wil men toe naar een certificaat voor eieren, die zonder gevaar voor de gezondheid kunnen worden gegeten.