Ultra-rechts wil verbod op 'lasterlijke' expositie

AMSTERDAM, 1 aug. Het Vlaams Blok en de Nederlandse Centrumpartij bereiden juridische stappen voor tegen de Anne Frank Stichting. De tentoonstelling 'Eigen volk eerst!', die op 14 juli in het Anne Frankhuis in Amsterdam werd geopend, zou de twee extreem-rechtse politieke partijen ten onrechte in verband brengen met het nazisme en de jodenvervolging.

Adjunct-secretaris F. van Hecke van de extreem-rechtse fractie in het Europees Parlement toonde zich vanmorgen uiterst verontwaardigd. 'Wij respecteren de nagedachtenis van Anne Frank die het slachtoffer werd van de jodenvervolging. De Anne Frank Stichting schoffeert echter die nagedachtenis op de meest schandalige wijze met politieke zaken', stelde hij. De tentoonstelling moet, zegt Van Hecke, worden verboden omdat zij 'leugenachtig en belasterend' is.

De tentoonstelling, die tot 11 november duurt, besteedt speciale aandacht aan de opkomst van vier extreem-rechtse partijen: het Franse Front National, het Vlaams Blok, de Nederlandse Centrum Democraten en de Duitse Republikaner. Volgens J. Kniesmeijer van de Anne Frank Stichting maakt de tentoonstelling duidelijk dat de vier partijen van dezelfde thema's gebruik maken, zoals de opkomst van de islam en de toevloed van asielzoekers.

De Amsterdamse gemeentesecretaris mr. K. Kooiker heeft de Centrumpartij en het Vlaams Blok geen toestemming gegeven voor een persconferentie in het stadhuis. Volgens een woordvoerder kunnen landelijke, en zeker ook buitenlandse, politieke partijen voor hun conferenties niet in het Amsterdamse stadhuis terecht. Europarlementslid Van Hecke van het Vlaams Blok sprak in een reactie van een 'schending van de vrijheid van meningsuiting', en vroeg zich af of burgemeester Van Thijn voor een andere lokatie wel zijn toestemming zou geven. Het Vlaams Blok zal de Nederlandse pers nu maandagmiddag ('zo laat mogelijk') laten weten waar de persconferentie wordt gehouden.

Het Anne Frankhuis telde dit jaar al 355.000 bezoekers. Dat zijn er 40.000 meer dan er vorig jaar in juli werden geteld.