Temperatuur bereikt vanaf morgen tropische waarde

WAGENINGEN, 1 aug. De komende dagen krijgen we te maken met voor Nederlandse begrippen extreem hoge temperaturen. Morgen komt de temperatuur in het binnenland vrijwel overal net boven de tropische waarde van 30 graden uit. Aan de kust kan een wind uit zee voor enige afkoeling zorgen. Na morgen wordt het nog iets warmer. De temperatuur komt dan ruim boven de 30 graden en loopt hier en daar zelfs op tot omstreeks 35 graden. Tot en met het weekeinde verandert er niet veel aan deze situatie.

Een hittegolf is betrekkelijk zeldzaam in Nederland. Het is ook onduidelijk wanneer er van een hittegolf kan worden gesproken. Volgens de ene meteoroloog is er al sprake van een hittegolf als de temperatuur op ten minste 7 dagen achtereen tot 25 graden of hoger stijgt, de ander spreekt van een hittegolf als op ten minste 3 dagen ergens in Nederland 30 graden of meer wordt gemeten.

Een strenger criterium zegt dat op zeker drie opeenvolgende dagen de tropische grens van 30 graden op een plaats overschreden moet zijn. Scherpen we deze eis nog verder aan door te stellen dat die plaats De Bilt moet zijn, dan is de hittegolf nu nog geen feit. Tot en met vandaag is het kwik dit jaar in De Bilt nog niet tot 30 graden gestegen. De laatste keer dat dat gebeurde in De Bilt op ten minste drie opeenvolgende dagen was in 1983. Daarvoor lukte dat ruimschoots in 1976 toen er tussen 24 juni en 6 juli maar liefst 10 tropische dagen werden opgetekend.

Zo'n vaart zal het dit jaar waarschijnlijk niet lopen, maar een zeer warme periode ligt wel in het verschiet. Morgen zou de 30 graden in De Bilt kunnen worden gehaald en zeker tot en met maandag blijft het zeer heet. Wellicht dat we in het weekeinde kunnen stellen dat we, ook volgens het strengste criterium, een hittegolf meemaken. Uiteraard wordt het in het zuiden van het land nog warmer en vooral in Brabant en Limburg kan het kwik lokaal tot omstreeks 35 graden oplopen. Pas op maandagavond probeert een koufront vanuit het westen de hitte te verdrijven en zou er een onweersbui kunnen vallen.