Soldaten van Doe lanceren tegenaanval in Monrovia

MONROVIA, 1 aug. De Verenigde Staten hebben aangedrongen op bemiddeling van de Verenigde Naties en bepleiten het installeren van een vredesmacht in Liberia om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Dit heeft Herman Cohen, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken die belast is met Afrika, gisteren bekendgemaakt.

Liberiaanse regeringssoldaten hebben gisteren grote delen van de hoofdstad Monrovia heroverd op de rebellen. Volgens ooggetuigen liepen de soldaten van president Samuel Doe achter hun laatste tank in de richting van twee strategisch belangrijke bruggen van Monrovia. Ze heroverden de gebouwen van het ministerie van defensie en financien op de rebellen onder leiding van Prince Johnson. De tegenaanval van de regeringstroepen leidde tot hevige gevechten in de ambassadewijk Mamba Point die de rebellen maandag bezetten. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken, dat in contact stond met de ambassade in Liberia, verklaarde dat de rebellen naar het zwaar gebarricadeerde huis van president Doe trokken waar ze werden verrast door de troepen van Doe.

Aan de andere kant van Monrovia, in het voorstadje Paynesville, probeerden rebellen onder leiding van Charles Taylor tevergeefs een radiostation op de regeringstroepen te veroveren. Regeringssoldaten vernietigden een vermeende observatiepost van de rebellen in het centrum van de stad.

Circa 160 mensen zijn de Westduitse ambassade binnengevlucht, de meesten Liberiaanse medewerkers van de ambassade en hun familieleden. Volgens een woordvoerder van het Westduitse ministerie van buitenlandse zaken bevinden zich twee Westduitsers, twee Belgen en een Nederlander onder de vluchtelingen. Voorts hebben zestig Liberianen bescherming gezocht in het gebouw van de Zwitserse ambassade in Monrovia. (UPI, Reuter, AP)