Oppositie Mongolie in regering gevraagd

ULAN BATOR, 1 aug. De Mongoolse communistische partij, de verwachte winnaar van de zondag beeindigde vrije verkiezingen, heeft de oppositie uitgenodigd zitting te nemen in een coalitieregering.

Volgens voorlopige uitslagen krijgt de communistische Mongoolse Revolutionaire Volkspartij 60 procent van de zetels van het grote parlement, de 430 zetels tellende Grote Volkschoeral die vijfmaal per jaar vergadert. In de Kleine Volkschoeral, een parlementskamer met 53 zetels die het gehele jaar door bijeen zal komen, zouden de communisten 40 procent van de zetels kunnen bezetten. Deze laatste kamer is nieuw. Waarnemers verwachten dat de Kleine Volkschoeral gaandeweg belangrijker zal worden dan de Grote Volkschoeral.

De communistische leider Gombojavyn Ochirbat zei gisteren in een reactie op de tussenstand dat deelneming van de oppositie in de regering 'van vitaal belang is voor de politieke stabiliteit en nationale eenheid'.

Als eerste zou zo'n regering moeten werken aan een democratischer kieswet, aan herziening van de grondwet en aan andere wetten die de rechten van de mens moeten beschermen, aldus Ochirbat.

De oppositie heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging de macht te delen. De sociaal-democratische leider Batbayar, wiens partij evenals vier andere oppositiepartijen zetels heeft weten te veroveren, noemde de verkiezingen 'de begrafenis van het orthodoxe communisme'. Diplomaten in Ulan Bator menen dat de Mongoolse communisten met de verkiezingen meer macht hebben verloren dan zij hadden verwacht. De ontwikkeling van politiek pluralisme is verzekerd, aldus deze diplomaten.

Buitenlandse waarnemers melden dat de verkiezingen eerlijk maar chaotisch zijn verlopen. 'Geen trucs, veel rotzooi', aldus de Pool Maciej Jankowski die toezicht hield op de verkiezingen namens het vakverbond Solidariteit.

In 28 van de 430 kiesdistricten moeten de stemmen opnieuw worden geteld, onder meer omdat er meer stemmen zijn uitgebracht dan er kiezers wonen in het district. Mocht de hertelling evenmin een betrouwbare uitslag opleveren, dan moet hier op korte termijn een nieuwe verkiezingsronde worden gehouden. (Reuter, AP)