Olieprijs omhoog door druk Irak aan grens met Koeweit

ROTTERDAM, 1 aug. Aanhoudende druk van Irak op Koeweit tijdens de besprekingen tussen beide landen die vandaag in Jedda (Saoedi-Arabie) beginnen, hebben de marktprijzen voor ruwe olie verder opgestuwd. Op de termijnmarkten in Londen en New York werden gisteren prijzen betaald die in de richting gaan van de nieuwe richtprijs van 21 dollar per vat (van 159 liter) van de OPEC. Vrijdag stelden de dertien olieproducerende landen in Geneve een richtprijs vast van 21 dollar per vat, drie dollar hoger dan de richtprijs in het eerste halfjaar van dit jaar. Na berichten uit Amerikaanse bron over een verdrievoudiging van Iraakse troepen bij de grens met Koeweit nam gisteren de ongerustheid toe en werden er meer transacties afgewikkeld op de olietermijnmarkten, ondanks de nog steeds ruime en licht stijgende voorraden ruwe olie in de markt.

Maandag werd al gemiddeld 15 dollarcent meer per vat ruwe olie betaald; gisteren steeg de prijs voor Noordzee-olie ('Brent') in Londen met 34 dollarcent tot 19,85 dollar per vat voor leverantie in september. Contracten voor levering in oktober stegen zelfs tot 19,96 dollar per vat. Vanochtend opende de termijnbeurs met een notering van vijf cent lager voor september. In New York werd gisteren een stijging genoteerd voor de meest verhandelde Amerikaanse oliesoort Texas Intermediate van 45 dollarcent tot 20,45 dollar per vat.