Lid raad van bestuur Heineken treedt af

ROTTERDAM, 1 aug. Drs. A. Oostra (43), een van de vijf leden van de raad van bestuur van het drankenconcern Heineken, treedt eind dit jaar af. Dit heeft de raad van commissarissen gisteren bekendgemaakt. Voordat hij twee jaar geleden toetrad tot de raad van bestuur, was Oostra vier jaar lang topman van Heineken Nederland dat nu aan een ingrijpende reorganisatie werkt. Aanvankelijk had Oostra binnen de raad van bestuur de verantwoordelijkheid voor de regio Azie, maar kort geleden kreeg hij Afrika onder zijn hoede. Hij zoekt nu een functie buiten Heineken, aldus de woordvoerder van het bedrijf in Amsterdam. Over de achtergronden van het vertrek van Oostra is niets bekendgemaakt. Volgens een gisteren verspreid persbericht van Heineken heeft Oostra zelf te kennen gegeven te willen terugtreden. 'De raad van commissarissen heeft het ontslag aanvaard en respecteert de daaraan ten grondslag liggende overwegingen', aldus het communique. De raad van commissarissen wordt voorgezeten door A. H. Heineken, jarenlang de bestuursvoorzitter van het drankenconcern en nog steeds invloedrijk grootaandeelhouder met een controlerend belang in Heineken Holding.

Het vertrek van Oostra is het tweede onverwachte vertrek van een van de topmannen van het concern. Vorig jaar moest bij Heineken Nederland de opvolger van Oostra, G. J. van Soest, onverwacht het veld ruimen.

Heineken NV werkt op het ogenblik aan een herorientatie en heeft daartoe het adviesbureau McKinsey ingehuurd. Of Oostra binnen de raad van bestuur zal worden opgevolgd, is mede afhankelijk van de uitkomst van het McKinsey-onderzoek.

Dochteronderneming Heineken Nederland, dat kampt met een teruglopend marktaandeel, lanceerde begin dit jaar een saneringsplan dat voorzag in het verlies van 700 van de 4.000 arbeidsplaatsen. Heineken Nederland moest dat plan in februari mede onder druk van de vakbonden weer intrekken. Het bedrijf werkt nu aan een nieuw reorganisatieplan.