Iraakse troepen naar grens; Overleg Koeweit en Irakmislukt

JEDDAH/WASHINGTON, 1 aug. Het overleg tussen Irak en Koeweit, dat gisteren in de Saoedische stad Jeddah was begonnen om het conflict tussen beide landen tot een oplossing te brengen, is vanmorgen mislukt. Uit Washington komen intussen berichten over een grote troepenmacht die Irak aan de grens met Koeweit zou hebben samengetrokken.

Een Koeweitse functionaris zei na afloop van het overleg in Jeddah dat de besprekingen waren vastgelopen omdat zijn land weigerde in te gaan op de eisen van Irak om een miljardenschuld uit de tijd van de Golfoorlog kwijt te schelden en Koeweits grondgebied af te staan. Eerder had Koeweit gezegd dat het een 'rechtvaardige en duurzame' regeling wenst. Irak heeft Koeweit beschuldigd van diefstal van olie uit Iraakse bronnen en van overproduktie van olie waardoor Irak miljarden aan inkomsten moest derven. Ook eist Irak de souvereiniteit op over enkele omstreden eilanden. Bagdad heeft herhaaldelijk gezegd dat slechts een volledige inwilliging van zijn eisen tot een oplossing kan leiden.

Amerikaanse functionarissen meldden gisteren dat in tegenstelling tot eerdere berichten dat Irak zijn militairen van de grens met Koeweit had teruggetrokken er juist een nog grotere troepenmacht was samengetrokken. De Amerikaanse onderminster voor buitenlandse zaken John Kelly wilde voor het Congres in Washington geen precieze cijfers geven, maar zei dat het om een 'zeer grote, belangrijke militaire troepenmacht' ging. Het blad The Washington Post sprak gisteren van een macht van 100.000 militairen. De Iraakse media hebben gisteren hun aanvallen op Koeweit hervat. Het door de regering gecontroleerde blad al-Jumhuriya wond geen doekjes om Iraks verlangens ten aanzien van het overleg met Koeweit: 'Irak woont de ontmoeting in Jeddah bij om terug te krijgen waar het recht op heeft en niet om gepraat aan te horen over 'broederschap en solidariteit' wat niets oplevert.'

(Reuter, AP)