IRA verantwoordelijk voor moordaanslag op Britsparlementslid

LONDEN, 1 aug. De IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de moordaanslag op het Lagerhuislid Ian Gow.

Volgens de IRA was Gow 'een echte vertrouweling van mevrouw Thatcher tot aan zijn dood' en een van 'een kleine groep van invloedrijke Tories' die verantwoordelijk is geweest voor het formuleren van het Britse beleid in Noord-Ierland. De verklaring van de terroristen viel samen met een boodschap van Gows weduwe en zijn twee zoons waarin zij zeiden als Gow te zullen blijven vechten tegen 'euveldaden en terrorisme'.

'We weten dat ondanks de manier waarop zij schijnbaar hebben gewonnen met hun verderfelijke daad, het recht op den duur altijd zal overwinnen. De uiteindelijke strijd is al gewonnen', lieten ze weten.

In een televisie-vraaggesprek heeft Thatcher zich verweerd tegen berichten als zou onlangs de beveiliging van potentiele doelwitten van de IRA om financiele redenen zijn verminderd. 'Met de beste wil van de wereld is het niet mogelijk in een open samenleving iedereen voortdurend te bewaken', aldus de premier. 'We zijn allemaal hetzelfde. We geloven niet dat met ons iets zal gebeuren. We doen zoveel als in ons vermogen ligt en dat zullen we blijven doen.'

Het feit dat de IRA nu zogeheten 'zachte' doelwitten kiest, is volgens de premier in zekere zin een bewijs van het succes van bestaande veiligheidsmaatregelen.

De IRA-verklaring, afkomstig uit Dublin, zegt dat 'republikeinen maar al te goed weten wat lijden betekent'.

'Zij wentelen zich niet in vreugde over Gows dood. Totdat de Britse regering een eind maakt aan haar futiele militaire campagne en aan de verdeeldheid (van Ierland als geheel) en totdat zij het recht van het Ierse volk op zelfbestemming en democratie erkent, zal de IRA blijven toeslaan wanneer en waar zij maar de gelegenheid krijgt', aldus de verklaring.

De Ierse terreurbeweging boekt vandaag in zoverre succes dat de Engelse krant de Daily Mirror zijn oproep herhaalt tot terugtrekking van de Britse troepen uit Noord-Ierland binnen twee jaar. Alleen op die manier zouden de Ieren gedwongen worden met elkaar samen te leven en hun onderlinge geschillen op te lossen. Daarentegen wijst de regeringsgezinde Daily Telegraph erop dat de zwakke schakel in de strijd tegen het terrorisme 'de wil van de regering in Dublin en van het Ierse volk blijft'.

'Zolang de Ierse Republiek een veilig onderkomen blijft bieden aan aanzienlijke aantallen terroristen, zal het Britse volk de Ieren terecht tot op zekere hoogte verantwoordelijk houden voor de tragedies die door terreurdaden worden aangericht.'

Twee gewapende mannen hebben vannacht in de Noordierse hoofdstad Belfast een 34-jarige rooms-katholieke man doodgeschoten die buiten zijn huis met vrienden stond te praten. De aanvallers zijn volgens een verklaring van het hoofdbureau van politie protestantse extremisten.

    • Hieke Jippes