Gewonde premier vrijgelaten; Gewelddadig einde dreigt incrisis Trinidad

PORT OF SPAIN, 1 aug. In Trinidad dreigt de gijzelingscrisis een gewelddadig einde te krijgen. De spanning is verder opgelopen, ondanks de vrijlating gisteravond van premier A. N. R. Robinson door de zwarte-moslimrebellen die hem vier dagen in het parlementsgebouw vasthielden.

Uit verschillende bronnen is gemeld dat premier Robinson de afgelopen dagen wanhopig heeft getracht de legerleiding te bereiken om de militairen ervan te overtuigen dat een akkoord is gesloten met de rebellen en dat de crisis verder op vreedzame wijze kan worden opgelost. 'Ik weet niets van instructies' (om de bepalingen van het akkoord uit te voeren), zei desgevraagd een hoge militaire commandant van de Trinidad and Tobago Defence Force, kolonel Ralph Brown.[Onderschepte radioberichten van de legerleiding geven voedsel aan de mogelijkheid dat de strijdkrachten met geweld de rebellen willen verdrijven en zelf de macht in het land willen overnemen, aldus journalisten in Port of Spain met wie vanuit Nederland contact is gezocht. 'Er is geen regering, Robinson heeft al ontslag genomen en als er geen regering is nemen wij het over', zo werd Brown geciteerd uit de afgeluisterde berichten.]Robinson verliet gisteravond, ondersteund door twee rebellen, Red House in Port of Spain, het parlementsgebouw, dat samen met het gebouw van de nationale televisie door leden van de Jamaat al-Muslimeenbeweging bezet wordt gehouden. Volgens verscheidene ooggetuigen en regeringsfunctionarissen is de premier er slecht aan toe. De rebellen hebben hem herhaaldelijk in de benen geschoten en geslagen. Bovendien lijdt hij aan glaucoma, een ernstige oogziekte die tot blindheid kan leiden en waarvoor Robinson de afgelopen dagen niet is behandeld.

De premier werd in een rolstoel gehesen en met een vrachtwagen afgevoerd naar het ziekenhuis van kamp Ogden, een militaire basis even buiten Port of Spain van waaruit de niet gegijzelde ministers en legerleiders de crisis coordineren. In Red House zouden nog vijftien mensen worden gegijzeld en in het televisiegebouw, waar zich ook rebellenleider Imam Yasin Abu Bakr bevindt, nog eens 25 mensen. Beide gebouwen zijn door leger en politie omsingeld.

Volgens de berichten uit Port of Spain zou ook de chef van de strijdkrachten in Trinidad en Tobago, kolonel Joseph Theodore, een harde oplossing van het conflict met de moslim-rebellen voorstaan. Trinidadse journalisten meldden, dat premier Robinson ook hem niet aan de telefoon kon krijgen toen hij gevangen zat in Red House.

Abu Bakr bevestigde in een telefonisch vraaggesprek met het Britse persbureau Reuter, dat hij geen contact had kunnen krijgen met kolonel Theodore. 'We kunnen Theodore niet vinden, ze hebben alle lijnen afgesneden', zei de rebellenleider. Abu Bakr omschreef het conflict als 'een familieruzie' die 'snel voorbij zal zijn'. De moslims hebben evenwel de hulp ingeroepen van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter en de zwarte Democratische dominee Jesse Jackson in de onderhandelingen met de regering van Trinidad. Carter heeft het verzoek inmiddels afgewezen, terwijl Jackson het in overweging heeft genomen.

Behalve de legerleiding zouden ook de niet-gevangen ministers en de politie bezwaar hebben tegen het akkoord dat Robinson met Abu Bakr heeft gesloten. Het belangrijkste bezwaar geldt de amnestie voor de tweehonderd tot 250 leden van Jamaat al-Muslimeen. Volgens de overeenkomst zouden deze ook hun wapens mogen houden. De politie heeft het de afgelopen dagen in Port of Spain zwaar te verduren gehad. Onbevestigde berichten spreken van vijftig tot mogelijk tweehonderd gedode politie-agenten als gevolg van de schietpartijen en de chaos door de plunderingen in de hoofdstad.

Op een persconferentie zei de openbare aanklager van Trinidad, Anthony Smart, dat 'we ons in een zeer delicaat stadium bevinden' en dat 'de crisis nog lang niet voorbij is'. In de zwaargeplunderde hoofdstad geldt een uitgaansverbod van achttien uur per dag. In de overgebleven uren staan er lange rijen voor de nog niet geplunderde winkels. Vuilnis begint zich op te hopen in de straten van Port of Spain. De Verenigde Staten bereiden plannen voor om voedselzendingen naar Trinidad te sturen. Ook de andere landen in het Caraibisch gebied staan klaar met voedselzendingen, maar omdat er in de havens niet wordt gewerkt, kunnen schepen niet worden gelost. Op de luchthaven proberen honderden mensen wanhopig een vlucht naar het buitenland te krijgen. (Reuter, AFP, UPI, AP)