Doden bij verhevigde strijd Tamils en leger Sri Lanka

COLOMBO, 1 aug. Bij gevechten tussen Tamil-guerrillastrijders en regeringstroepen op Sri Lanka zijn maandag en gisteren ten minste 54 mensen om het leven gekomen. Legerwoordvoerders hebben dat gemeld.

Militairen hebben gisteren nabij de stad Uyilankulam, 225 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo, 27 Tamil-strijders gedood als vergelding van de dood van vijf militairen die waren gestuit op een door de guerrilla's geplaatste landmijn. Maandag hebben de Tamils in het oostelijke moslimdorp Akkaraipattu 17 boeren gemarteld en 14 van hen meegenomen die later zijn geexecuteerd. Hun lichamen zijn vervolgens in het dorp op straat gegooid. Bij verschillende gewelddaden elders zijn ten minste acht doden gevallen.

De strijd van de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam is op 11 juni weer opgelaaid nadat vredesbesprekingen tussen de Tamils en de regering na meer dan een jaar zonder resultaat waren afgebroken. Het geweld van en tegen de Tamils heeft sinds het begin in 1984 aan zeker 14.000 mensen het leven gekost. De regering heeft gisteren een vrachtschip naar de noordelijke havenplaats Point Pedro gestuurd om 90 Britten en een Zwitser te bevrijden die ingeklemd zijn geraakt tussen de strijdende partijen op het schiereiland Jaffna. (UPI, AP)