Dikke olielaag bedreigt milieu langs kust Texas

HOUSTON, 1 aug. De kust van Texas dreigt forse schade op te lopen als gevolg van een aanvaring in de baai van Galveston tussen een Griekse tanker en twee kleinere olieboten. De tanker zelf werd niet ernstig beschadigd, maar uit de twee andere vaartuigen vloeide ongeveer twee miljoen liter ruwe olie. Het ongeluk had zaterdag plaats en aanvankelijk leek de schade niet zeer ernstig. Later bleek er echter veel meer olie uit de twee boten te zijn gevloeid dan eerst was aangenomen. De visstand in de baai van Galveston bij Houston loopt volgens deskundigen nu ernstig gevaar, terwijl ook de circa honderd vogelsoorten in het gebied, waaronder de zeldzame bruine pelikaan, worden bedreigd. Aan de kust zijn intussen al de eerste dode vogels en vissen aangespoeld. Een dikke olielaag drijft nu richting kust. Pogingen om de olielaag vanaf schepen op te ruimen zijn tot dusverre vruchteloos geweest. Overwogen wordt nu om microben in te zetten om de olie onschadelijk te maken. Bij een recent ongeluk met een olielek werden deze ook al met succes ingezet. (Reuter)