Damrak stabiel, Tokio en Wall Street zakken

ROTTERDAM, 1 aug. Het Damrak bleef vanmorgen stabiel ondanks de verder dalende dollar en een lager Tokio en Wall Street. Het wachten is op de halfjaarcijfers.

AMSTERDAM Het was vanmorgen rustig op de Amsterdamse effectenbeurs. In de obligatiehoek heerst nog onzekerheid over de rente-ontwikkelingen en over de effecten van de Duitse monetaire unie.

Inspirerende impulsen van buiten waren er niet. De dollar was op weg naar zijn historische dieptepunt, Wall Street en Tokio sloten lager. De CBS-stemmingsindex noteerde desondnaks op het middaguur 119,30, een winst van 0,1 punt.

Akzo komt morgen met de cijfers over het tweede kwartaal. Handelaren rekenen op een winstdaling van 15 tot 20 procent. Dat is al in de koers verdisconteerd, zodat Akzo toch nog twee dubbeltjes pakte op fl. 114,70. Philips verloor twee dubbeltjes op fl. 27,10 en zou wel eens kunnen zakken tot fl. 25 of fl. 26, zo zei een handelaaar. PolyGram verloor vier dubbeltjes op fl. 35,40. Koninklijke Olie won dankzij de stijging van de olieprijzen fl. 1,20 op fl. 149,40. Pakhoed en Nedlloyd gaan de laatste weken behoorlijk op en neer. Pakhoed verloor fl. 1,80 op fl. 216 en Nedlloyd moest fl. 1,20 prijsgeven op fl. 73,80. VOC verloor twee dubbeltjes op fl. 35,30. Center Parcs had nog een rijksdaalder aan de koers toevoegen op fl. 65,50 en Crown van Gelder ging fl. 2 vooruit naar fl. 138,20. Smit Internationale profiteerde van het tekenen van de order voor de berging van een Russische onderzeeer. De order heeft heeft een waarde van enkele honderden miljoenen dollars. Smit won fl. 1,20 op fl. 59,20. Management Share wist de goede halfjaarcijfers om te zetten in een koerswinst van fl. 1 op fl. 12 bij de opening; daarna werd er niet meer in het fonds gehandeld. Van der Giessen-De Noord steeg fl. 6 tot fl. 276 en HES Beheer verloor fl. 4 op fl. 280. NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen daalde gisteren met 11,88 punten tot 2.905,45. Er sloten in totaal iets meer fondsen hoger dan lager, namelijk 788 tegen 727. De omzet was met 175 miljoen aandelen aanzienlijk groter dan het bescheiden totaal van 147 miljoen op maandag.

Het Dow Jones-gemiddelde bleef het grootste deel van de dag dicht bij het slotniveau van maandag, maar kwam gedurende het laatste halfuur op een verlies te staan van ruim 27 punten. De index van transportfondsen was de hele dag al flink lager, vooral doordat UAL Corporation een gevoelig koersverlies leed. Het vertrouwen in de overneming van het luchtvaartfonds door de werknemers heeft een flinke deuk gekregen nadat Chemical Bank maandag meedeelde zich terug te trekken uit de financiering.

De beurs trok zich volgens handelaren weinig aan van de sterke daling van de dollarkoers. De dollar zakte gisteren door de magische grens van 1,6 D-mark en 1,8 gulden. 'Er zat geen bodem in terwijl we op dit punt veel weerstand hadden verwacht' aldus een handelaar. Vanochtend daalde de dollar in Amsterdam iets verder tot 1,7910 gulden, ruim een cent boven het historisch dieptepunt van eind 1987 toen de dollar 1,7775 gulden noteerde.

De dollar staat zwak omdat handelaren rekening houden met een renteverkaging als steun voor de Amerikaanse economie. De handelaren kijken uit naar de vandaag te publiceren Index of Leading Indicators en de vrijdag te publiceren werkloosheidscijfers.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 197,67 yen (0,64 procent) en sloot op 30.837,99 yen. De omzet was ongeveer 430 miljoen aandelen. De dollar daalde 0,85 yen en sloot op 146,65 yen per dollar.