Contactman CIA/P-2 in Italie was agent van geheime dienst in VS

ROME, 1 aug. De geruchtmakende beschuldigingen over banden tussen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, de Italiaanse vrijmetselaarsloge Propaganda Due (P-2) en rechtse terroristen blijven Italie bezig houden, maar zonder dat er veel duidelijkheid over is ontstaan. De justitie is inmiddels een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen, die werden gedaan in reportages van TG1, het journaal van de staatszender RAI Uno. Hierbij zijn de documenten die de betrokken journalist had verzameld in beslag genomen.

Aan de vooravond van een parlementair debat over deze affaire, dat vanmiddag zou beginnen, heeft TG1 gisteravond herhaald dat de bron van deze beschuldigingen, een man die zegt voor de CIA te hebben gewerkt, betrouwbaar is.

In een reportage van vijf minuten werden documenten van een rechtbank in Portland, Oregon, getoond over een proces tegen de Amerikaan Dick Brenneke. Dit is de belangrijkste bron van de beschuldigingen. De rechtbank sprak Brenneke eerder dit jaar vrij van de aanklacht dat hij had gelogen toen hij zei twintig jaar een contractant van de CIA te zijn geweest. Deze juridische uitspraak zou moeten aantonen dat Brenneke geen leugenaar is en dat ook de beschuldigingen die hij eerder voor de Italiaanse tv heeft gedaan, waar zijn. De CIA heeft gezegd dat het 'absolute nonsens' is dat Brenneke voor de Amerikaanse geheime dienst zou hebben gewerkt. In een nieuw vraaggesprek herhaalde Brenneke dat de CIA in de jaren zestig en begin jaren zeventig 'betrokken was bij de financiering van groepen die beschouwd konden worden als terroristische groepen' en die geldstroom langs verschillende organisaties liet lopen. Hij kwam niet meer terug op een vermeende rol hierbij van de vrijmetselaarsloge P-2 of van haar grootmeester Licio Gelli.

De rest van de Italiaanse pers heeft slechts verwezen naar de beschuldigingen, zonder daar eigen informatie pro of contra aan toe te voegen. Het weekblad Espresso insinueerde in zijn nummer van afgelopen maandag dat president Cossiga, die heeft aangedrongen op een onderzoek naar de beschuldigingen in TG1, banden zou hebben met Gelli. Cossiga verwierp deze berichten direct als 'vulgair' en suggereerde dat iemand probeerde hem in diskrediet te brengen omdat hij heeft aangedrongen op het zoeken naar de waarheid in nog steeds onopgeloste zaken als de bomaanslag in augustus 1980 op het station in Bologna of de vliegramp een paar weken daarvoor bij Ustica. Behalve over het waarheidsgehalte van de beschuldigingen van Brenneke gaat het debat in Italie ook over de positie van journalisten die bij de staatstelevisie werken. Van verschillende zijde wordt geopperd dat dezen strengere normen in acht zouden moeten nemen bij politiek-gevoelige zaken.

De drie staatszenders staan al onder sterke politieke druk omdat de grootste drie partijen elk de controle hebben over een zender: de christen-democraten hebben RAI Uno, de socialisten RAI Due, de communisten RAI Tre.