Britse bedrijven slaan alarm: recessie bedreigt deeconomie

ROTTERDAM, 1 aug. Groot-Brittannie stevent als gevolg van het monetaire beleid van de regering-Thatcher regelrecht af op een recessie. Dat zeggen de Britse ondernemers verenigd in de CBI (Confederation of British Industry) in hun hardste boodschap tot nu toe aan het adres van de Britse regering.

Volgens de Britse industrielen zal de produktie in Groot-Brittannie de komende vier maanden sterk afnemen en zullen er per maand 10.000 banen verloren gaan.

Volgens David Wigglesworth, voorzitter van de CBI, bevat de boodschap aan de regering een duidelijke waarschuwing dat, als de huidige gang van zaken zich voortzet, er in de tweede helft van dit jaar of in het eerste kwartaal van het volgende jaar een recessie kan optreden.

Wigglesworth verklaarde dat de investeringen van het bedrijfsleven zullen verminderen als de rente op het huidige hoge peil blijft staan. 'Dat kan fundamentele schade toebrengen aan de toekomstige gezondheid van de Britse industrie en samenleving.'

De monetaire beperkingen van de regering komen vooral hard aan voor de produktiebedrijven en dat is juist de sector 'waarop we voor de toekomst bouwen', aldus Wigglesworth. Volgens hem is de CBI niet over een nacht ijs gegaan en heeft ze lang negadacht of ze de boodschap wel moest publiceren.