Bezuiniging op SDI-programma

WASHINGTON, 1 aug. De defensiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zich uitgesproken voor bezuinigingen op het onderzoek naar strategische defensie (SDI), de bouw van B-2 'Stealth'-bommenwerpers, en personeelsuitgaven tot een totaal van 24 miljard dollar. President Bush heeft in zijn ontwerp-begroting bijna 307 miljard dollar voor defensie uitgetrokken.

De commissie wil voor het SDI-programma slechts 2,9 miljard in plaats van de door Bush gevraagde 4,7 miljard dollar ter beschikking stellen. De Senaat heeft zich al uitgesproken voor een bezuiniging van 18 miljard, waarvan bijna een miljard op SDI. Het voltallige Huis van Afgevaardigden zal op korte termijn over het voorstel van de commissie stemmen. Daarna moeten Senaat en Huis het onderling nog eens worden over de voorgestelde defensieuitgaven.

Het Amerikaanse ministerie van defensie maakte gisteren bekend dat onlangs een geslaagde proef is uitgevoerd met een zogenoemde Star Wars-onderscheppingsraket van slechts achttien kilo. De test duurde veertien seconden en was een volledig succes, aldus SDI-functionarissen. (Reuter, UPI)