Wall Street, Tokio en Damrak goed gestemd

ROTTERDAM, 31 juli Het Damrak volgde vanmorgen een gunstig gestemd Tokio en Wall Street. Philips moest als een van de weinige een dubbeltje terug.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen vriendelijk gestemd. De omzet was dun, zowel in de obligaties als in de aandelen. De handelaren in de obligatiehoek leunden achterover bij gebrek aan inspiratie uit binnen- en buitenland.

De CBS-stemmingsindex opende een half punt hoger op 119,20 en bereikte tegen het middaguur een stand van 119,40. Wall Street was een steun in de rug met een stijging van bijna 19 punten en Tokio voegde 592 yen aan het Nikkei-gemiddelde toe.

Koninklijke Olie kon nog profiteren van het OPEC-akkoord dat tot een hogere olieprijs zal leiden. De Olies pakten fl. 1,90 op fl. 148,70. Unilever kon na de winst van fl. 1 van gisteren nog fl. 1,50 aan de koers toevoegen op fl. 159,70. Philips moest als een van de weinige fondsen terrein prijsgeven, al was het slechts een dubbeltje op fl. 27,80. Heineken profiteerde van het zomerse weer met een winst van fl. 1,40 op fl. 132,80. Pakhoed kon een stukje van het verlies van gisteren goedmaken en pakte een rijksdaalder op fl. 214,50. Internatio-Muller verloor fl. 1 op fl. 89. Op de lokale markt was KBB de uitschieter met een winst van fl. 4 op fl. 106,50. De 10 procent cumulatief preferente certificaten wonnen fl. 3,30 op fl. 103,20. Beleggers gaven aldus blijk van hun waardering voor de aankoop van een speelgoedwinkelketen in de Verenigde Staten. De transactie duidt erop dat KBB wil uitbreiden, terwijl bij voorbeeld de verbouwing van de Bijenkorf was gericht op handhaving van de omzet.

Volgens een handelaar zou de marge tussen de KBB-certificaten en de preferente aandelen ongeveer fl. 2 moeten bedragen. De marge van fl. 3,30 duidt erop dat de belangstelling voor KBB vooral uit het buitenland komt. De buitenlandse beleggers vragen blind naar de certificaten, terwijl Nederlandse beleggers die een belang in KBB willen hebben dat eerder via de goedkopere prefs zouden verwerven.

Geveke won een daalder op fl. 51,50 en Van der Giessen-de Noord voegde fl. 6 aan de koers toe op fl. 270. Crown van Gelder ligt al een tijdje goed in de markt en won fl. 2 op fl. 138. Opvallend was het verlies van fl. 3 voor De Boer Drukkerijen op fl. 317. Op de parallelmarkt moest Avesco fl. 3 prijsgeven op fl. 65 en verloor Inter/View twee kwartjes op fl. 6,30. Kuhne + Heitz ging fl. 1,20 vooruit naar fl. 53,80 en Gelderse Papier won fl. 1,20 op fl. 84,20. NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen steeg gisteren in het laatste uur van de handel onverwacht met 18,82 punten tot 2917,34. Eerder op de dag stond de beursbarometer voortdurend in de min, helemaal aan het begin van de handel zelfs 23 punten lager dan het slotniveau van vrijdag.

De eerste handelsdag van de week begon in mineur. Al direct bij aanvang van de handel werd bekend dat Chemical Bank bij nader inzien niet wilde meedoen aan een overneming van UAL Corp door het personeel. Volgens het overnemingsplan nemen de werknemers van UAL, moedermaatschappij van de luchtvaartmaatschappij United Airlines, het concern over voor een bedrag van 4,4 miljard dollar. Vijf banken, waaronder Chemical Bank, zouden de transactie financieren. Bij het nieuws dat een van de banken eruit stapte, daalde de koers van het aandeel UAL met 4,5 dollar. Het gemiddelde van twintig transportfondsen - onder andere UAL - sloot maandag 9,66 punten lager. TOKIO Het Nikkei gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 592,71 yen (1,95 procent) gestegen en sloot op 31.035,66 yen. Het was de eerste stijging nadat de beursbarometer zeven handelsdagen achter elkaar in totaal 2.176,03 yen (6,58 procent) was gedaald. Aanleiding voor het herstel was een daling van de rente op tienjarige staatsobligaties van 7,60 naar 7,53 procent. De dollar daalde 1,1 yen en sloot op 147,50 yen per dollar in de verwachting dat de afkoelende economie van de Verenigde Staten ruimte biedt voor een verlaging van de dollarrente.