Volleybalselectie met onwennig spel onderuit

SEATTLE, 31 juli Het Nederland volleybalteam is de Goodwill Games in Seattle begonnen met een nederlaag tegen Cuba: 1-3 (10-15, 5-15, 15-11, 8-15). Met een drastisch gewijzigde basisopstelling hield de nationale mannenploeg ruim een uur en drie kwartier stand tegen de op volle sterkte aangetreden toernooifavoriet.

In de basisopstelling stond alleen spelverdeler Avital Selinger op een vanouds vaste plaats. Bondscoach Harrie Brokking: 'De overige spelers hebben niet alleen andere posities, maar ook grotendeels nieuwe taken gekregen. Een spelconcept dat we pas in twee trainingen hebben kunnen oefenen.'

Brokking stuurde zijn basiszestal het veld in met de opdracht punt voor punt te bekijken wat meegepakt kon worden tegen de gelouterde Cubanen. Nederland haalde verrassenderwijs meer uit de confrontatie dan wat terloopse punten. Cuba domineerde alleen in de tweede set. In de eerste en vierde reeks was de balans geruime tijd in evenwicht.

Bondscoach Harrie Brokking formeerde een basisploeg met Avital Selinger, Henk-Jan Held, Edwin Benne, Ron Boudrie, Martin van der Horst en Ron Zwerver. Met Benne en Zwerver als hoofdstoppers bleef Nederland het wat gespannen spelende Cuba goed volgen tot 8-8 in de openingsset. Drie fouten op rij, gevolgd door een paar imposante uithalen van de Cubaanse aanvoerder Joel Despaigne, leidden tot een niet meer te overbruggen kloof. In de eindfase van de set maakte nieuweling Arnold van Ree zijn debuut in de Nederlandse ploeg.

Als gevolg van de onwennige situatie ontstond in de volgende reeks een lange serie misverstanden. Ron Boudrie verklaarde later: 'Door het voortdurend zoeken naar de juiste plaats in het veld, kwamen we tijd tekort om ook nog op de tegenstander te letten.'

Cuba liep simpel weg naar 15-5. Coach Orlando Samuels verving halverwege de derde periode Despaigne voor het jonge talent Hernandez. Een misvatting van de Cubaanse keuzeheer, want Nederland nam het initiatief onmiddellijk over. Edwin Benne scoorde vaak en bekeken: 15-11. Cuba drong fel aan in het vierde bedrijf: 3-8, maar kon niet verhinderen dat de Nederlanders blokkerend weer langszij kwamen: 8-8. Op een tweede tempoversnelling van de World-Cupwinnaar bleef Nederland evenwel het antwoord schuldig: 15-8. Bondscoach Harrie Brokking was tevreden. 'De jongens verdienen een compliment voor de wijze waarop ze een perfect ingespeeld team partij hebben gegeven. Dit was meer dan ik verwacht had, zelfs meer dan ik had gehoopt.'

(Reuter/ANP)