Vervoer van varkens blijft nog verboden

DEN HAAG, 31 juli Het verbod in Zeeuws-Vlaanderen varkens te vervoeren blijft gehandhaafd. De president van de rechtbank in Den Haag, mr. A. H. van Delden, heeft vanmorgen de eis van vier varkenshouders uit Oostburg en Retranchement om het vervoersverbod te beeindigen afgewezen. Varkenshouder J. A. Dekker in Retranchement reageerde teleurgesteld. 'Het is een ramp voor de boeren maar ook voor de varkens. Veel varkens zitten nu in koeiestallen en op dorsvloeren, en bezwijken onder de hitte. Vijf tot tien procent sterft.' De varkenshouders spanden vorige week een kort geding aan, omdat zij hun biggen niet meer naar Belgie mogen exporteren en ook de afvoer van slachtzeugen door het vervoersverbod stagneert.

Volgens Van Delden valt het verbod niet als onredelijk aan te merken. In Belgie, in het bijzonder in het grensgebied met Zeeuws-Vlaanderen, is sprake van een hardnekkige epidemie van varkenspest. De actie van Belgische boeren aan de grens bij Postel is gistermiddag beeindigd.