VAKANTIEWERK

Silvia Veldboer is bijna twintig en heeft er drie jaar theorie aan de Hotelmanagementschool in Leeuwarden opzitten. Veldwerkorientatie doet ze nu in Cafe Americain in Amsterdam, dat verdient goed: ongeveer tien gulden per uur. En de fooi uit haar wijk mag ze houden. Ze werkt niet meer dan 38 uur per week. Americain maakt veel gebruik van tijdelijke krachten, meestal studenten. Ze moeten van Americain vriendelijk en een beetje representatief zijn en bedrijfskleding willen dragen. Enige ervaring in horeca-werk is vereist, anders duurt het inwerken te lang. De meeste werkstudenten willen zwart werken om hun studiebeurs niet in gevaar te brengen maar daar begint Americain niet aan. De meeste moeite hebben nieuwelingen met het verwerken van veel orders tegelijk en het gecomputeriseerde kassasysteem. Ook lastig is het te woord staan van Italiaanse gasten. Die spreken alleen Italiaans. Gelukkig spreken de meeste buitenlandse gasten Engels.

FOTO LEO VAN VELZEN